Rahapesu büroo sõnul toimub Eestis idasuunaline rahapesu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eurod.
Eurod. Foto: Reuters / Scanpix

Politsei- ja piirivalveameti (PPA) rahapesu andmebüroo sõnul on Eestis pankades üldiselt rahapesu pigem vähe, kuid peamine mure seisneb idasuunalises ebaseaduslikus rahavoos.

«Kokkuvõtlikult meie hinnangul läbi Eesti pankade musta raha väga palju ei liigu. Loomulikult seda on, nagu ka igas teises riigis,» ütles PPA rahapesu andmebüroo juhataja Aivar Paul kolmapäeval toimunud Eesti Pangaliidu üritusel.

Paul tõi välja, et rahapesu puudutavates küsimustes on Eestis kaks peamist murekohta: Eestist võib sattuda transiitriigiks musta raha liigutamisel ühest riigist teise, siia alla kuuluvad ka küberkuriteod läbi Eesti pankade ja variisikute. Teine ja tõsisem probleem on idasuunaline rahavoog, mis toimib Pauli hinnangult mõlemat pidi. «Neid skeeme on väga palju ja ma ei saa neist täpsemalt rääkida,» ütles Paul.

Pauli sõnul on väga oluline, et lääneriikide silmis ei oleks Eesti pankade kuvand vähimalgi määral kriminaalne. «Me peame olema palju tublimad, kui teised pangad. Kui meie turul kasvõi natuke haiseb rahapesu järgi, võivad Euroopa või USA korrespondentpangad meiega suhted lihtsalt lõpetada, sest nii on lihtsam riski ennetada. Kasum on neile siit nagunii väike.»

Seega märkis Paul, et pangad peavad tõsiselt pingutama, et läbi nende ei toimuks rahapesu. «Kui pank ei suuda seadust täita ja laseb rahapesija sisse, saavad nad karistada. See praktika on selgelt olemas,» ütles Paul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles