Uuring: ülemustele meeldimiseks tuleks varakult tööle jõuda

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Karli Saul

Eelmisel aastal teadusajakirjas Journal of Applied Psychology avaldatud uuringu järgi on ülemuste silmis eelistatud need töötajad, kes jõuavad tööle varakult, hoolimata sellest, kui palju aega nad tööl kokkuvõttes veedavad, kirjutab Business Insider.

Uuringust selgus, et ülemused hindavad varajasi töötajaid nende tulemuslikkuse raportites kõrgemalt kui hilisema tööajaga alluvaid. Seejuures ei mõjutanud seda eripära raportites ei inimese tegelikult tööl veedetud tundide arv ega ka see, millised olid töötaja objektiivselt mõõdetavad töötulemused. Isegi kui suurepäraste tulemustega inimese ametlik tööaeg algabki hiljem, tundub ta ülemusele ikkagi väiksema kohusetundega kui varajase tööajaga alluv.

Sellised alateadlikud tajud jõuavad lõpuks aga ka töötajate tulemuslikkuse raportitesse, kus hilisema tööajaga alluvad kipuvad saama madalamaid hindeid. Samas oleneb palju ka ülemuse enda tööajast ja -harjumustest: nn öökulli tüüpi hilised tegutsejad ei tunne hilisema tööajaga töötajate vastu sellist antipaatiat nagu nn lõokese tüüpi ülemused.

Kokkuvõtteks näitasid uuringu tulemused, et stereotüüpsed uskumused alluvate tööaja alguse kohta mõjutavad selgelt ülemuste töötajaid puudutavaid hinnanguid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles