Elering katsetab Läti kõrgepingeliinil uut tüüpi juhet

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaitsepolitseiameti pole tehnilised ja majanduslikud nüansid energiavarustuse toimepidevuse tagamiseks ainukesed hindamiskriteeriumid.
Kaitsepolitseiameti pole tehnilised ja majanduslikud nüansid energiavarustuse toimepidevuse tagamiseks ainukesed hindamiskriteeriumid. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Elering paigaldab Tsirguliina-Valmiera 330-kilovoldilisele kõrgepingeliinile 11,5 kilomeetri ulatuses uuenduslikud kõrgtemperatuurilised juhtmed, et uurida suurema läbilaskevõimega juhtme sobivust Eesti oludesse.

«Kui uut tüüpi juhe ennast pilootprojektis õigustab, kaalume ka järgmistele liinilõikudele kõrgtemperatuuriliste juhtmete paigaldamist, mis võimaldaks lõppkokkuvõttes oluliselt tõsta olemasolevate Eestit ja Lätit ühendavate elektriliinide läbilaskevõimet,» ütles Eleringi pressiteate vahendusel ettevõtte juhatuse esimees Taavi Veskimägi.

Uued juhtmed Tsirguliinast kuni Eesti-Läti piirini paigaldab Eleringi kõrgepingeliinile Eltel Networks. Riigihankega tellitud tööde maksumus on käibemaksu arvestamata ligikaudu 2,7 miljonit eurot.

Kui praegu on Eestis kasutusel terassüdamikuga kõrgepingeliinide juhtmed, siis Tsirguliina-Valmiera liinile paigaldatava juhtme südamik on valmistatud komposiitmaterjalist. Eleringile teadaolevalt pole sellist juhet varem kasutatud ei Balti riikides ega Skandinaavias. Uue juhtme südamik on toodetud USA-s ja juhe ise Belgias.

Komposiitsüdamikuga juhe on tavapärasest kergem ning selle lubatud töötemperatuur on oluliselt kõrgem. Tänu komposiitmaterjalile ei veni juhe temperatuuri tõustes märkimisväärselt pikemaks. See tähendab, et juhe ei vaju suurema võimsuse ülekandmisel maapinnale ohtlikult lähedale ja võimaldab seega transportida ligikaudu kaks korda enam elektrit kui tavaline juhe.

Lisaks juhtmete vahetusele korrastab Elering liinimastide vundamente ning asendab Tsirguliina ja Eesti-Läti piiri vahelisel liinilõigul isolatsiooni ja mõned liinimastid. Uue juhtme paigaldamistööd algasid sellel nädalal ning lõpevad järgmise aasta jaanuari lõpuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles