Soomlased vaevad ideed Rootsi püsiühendusest

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Öresundi sild Rootsi ja Taani vahel, mille ehitamist peeti ka pikka aega utoopiaks.
Öresundi sild Rootsi ja Taani vahel, mille ehitamist peeti ka pikka aega utoopiaks. Foto: Bobby Andström / Scanpix

Soome ja Rootsi ühendamine üle Ahvenamaa silla ja tunneli kombinatsiooniga ei ole sugugi utoopiline idee, vahendas Soome rahvusringhääling YLE Soome-Rootsi kaubanduskoja ja Soome Stockholmi saatkonna korraldatud püsiühenduse-teemalist seminari.

Plaani kohaselt viiks Ahvenamaalt Rootsi tunnel, selle pikkus oleks vaid 46 kilomeetrit, ehk vähem kui on Tallinna ja Helsingi vahemaa. Tunneli alguseni läheks ühendus Soomest üle Ahvenamaa saarte vahele ehitatud sildade.

Soome kaubanduskoja tegevjuhi Risto Penttilä sõnul peaks Soome ja Rootsi valitsused küsima Euroopa Liidult tunneli majandusmõju hindamiseks raha. «Vaid hinnang, labidat veel maasse ei lööda,» märkis ta.

«Siin on küsimus suurest visioonist, mis võib ühtäkki tõelisuseks saada,» ütles Penttilä. Tema sõnul ei ole Soomel häid, kiireid ja odavaid ühendusi muu Euroopaga.

Inseneriteaduste doktori Björn Hasselgreni sõnul sünniks plaani teostamise järel ühtne Põhjamaade turg. Samuti lihtsustuks Euroopa kaupade vedu Venemaale.

«Praegu lõppeb Rootsi Stockholmis ja Soome Turus,» nentis ta.

Seminaril esines ka ülikiirete rongide arendaja Hyperloop, kelle tehnoloogia võimaldaks rongisõitu Helsingist Stockholmi alla poole tunni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles