Kinnas heidetud: Brüssel esitas Berliini kiuste hoiuste tagamise kava

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Komisjoni peakorter Berlaymont Brüsselis.
Euroopa Komisjoni peakorter Berlaymont Brüsselis. Foto: EMMANUEL DUNAND / AFP

Eile avalikustas Euroopa Komisjon vaatamata Saksamaa vihasele vastuseisule plaani tekitada euroalale pangahoiuste garantii skeem mahuga 45 miljardit eurot, millega juba käesoleva kümnendi lõpuks tagataks kõik hoiused kuni 100 000 euroni.

Komisjon kinnitas, et liikmesriigid ei saaks nimetatud skeemist raha kätte enne, kui on karmistanud omaenda kohalike hoiuste tagamise plaanide reegleid, kirjutab Financial Times – rahustamaks Berliini, kus peljatakse, et Brüsseli fond paneb sakslastest maksumaksjad toppima kinni auke maades, kus pangareeglid on lõdvemad.

Berliin põlgas plaani ära juba enne selle väljakuulutamist, öeldes reporteritele, et komisjoni kondikava määriks lihtsalt riski euroala mööda laiali ega vähendaks seda sugugi. «Meie meelest seab komisjon valesid prioriteete ja juhiseid,» ütles Saksa valitsusametnik.

Skeptilised olid ettepaneku suhtes ka finantsasutused. Euroopa Pangandusföderatsioon (EBF) avaldas eriliselt imestust selle üle, millise kiirusega plaani rakendada tahetakse. Rahmeldamise asemel peaks Euroopa Liit hoopis ära ootama, millal valitsused ise esmalt oma kohalikud hoiuste tagamise skeemid käima saavad, ütles EBF.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles