Kolm ametit, mida robotid niipea üle ei võta

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiinas toimuval robootikakonverentsil tutvustati ka inimestele sarnanevaid roboteid.
Hiinas toimuval robootikakonverentsil tutvustati ka inimestele sarnanevaid roboteid. Foto: SCANPIX

Suurpanga Bank of America varahaldusüksuse Merrill Lynchi koostatud inimtööjõudu puudutava tulevikuarengute raporti järgi võivad robotid järgneva 20 aasta jooksul 47 protsenti kõigist olemasolevatest ametitest üle võtta. Sellegipoolest on kolm ala, kus inimest niipea asendada ei suudeta, kirjutab Business Insider.

Raporti järgi on olemas üks oluline inimestele omane võime, mida robotid niipea matkida ei suuda - loov mõtlemine.

«Mida rohkem võtavad masinad üle lihtsamaid töid, seda rohkem jääb inimestele aega nende loominguliste võimete arendamiseks, see aga muudab inimmõistuse ja masina vahelise piiri lõpuks väga ähmaseks,» seisis kirjas raporti kokkuvõttes. «Küsimus seisneb selles, kas see võimaldab inimestel areneda senisest kaugemale või lükatakse inimkond lihtsalt kõrvale.»

Teadusakadeemia World Academy for Arts and Science liige Ian Pearson väitis Business Insiderile antud kommentaaris, et inimestele omane võime loominguliselt ning ka empaatiliselt mõelda kaitseb selgelt mõningaid elualasid robotitega asendamise eest.

Sellisteks ametiteks on näiteks õpetajad, politseinikud ja igapäevaselt inimestega tegelevad ettevõtete ja organisatsioonide juhid.

Pearsoni sõnul ei sobi robotid ka Google´i ajastul õpetajateks., kuna nad ei  suuda inimliku empaatiavõime puudumise tõttu lapsi, nende tausta ja arengut mõista. Sama kehtib Pearsoni sõnul ka juhtide kohta, kellel peavad inimeste motiveerimiseks ja probleemide lahendamiseks olema inimlikud omadused.

Kuigi tänapäeval kasutatakse korrakaitses tehnoloogia uusimaid saavutusi üsna laialdaselt, on teadlase sõnul oluliste otsuste langetamiseks siiski vaja inimest, mitte robotit.

«Suurem osa meist ei tahaks elada Robocopi maailmas,» selgitas ta. «Pigem sooviks me, et olukorra üle otsustaks inimene, kui masin, kes vastavat andmebaasi ja sensoreid kasutades leiaks, et ilmselt on oodata või on juba toimumas mingit laadi kuritegu ning avaks sellele toetudes tule.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles