Prokuratuur esitas Tallinna Sadama asjas kahtlustuse kahele poolakale

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
06.10.2015. Gdansk. Tallinna Sadama esindajad Remontowa laevatehases tutvumas reisiparvlaevade ehitusega.
06.10.2015. Gdansk. Tallinna Sadama esindajad Remontowa laevatehases tutvumas reisiparvlaevade ehitusega. Foto: Eero Vabamägi

Riigiprokuratuur esitas Tallinna Sadama korruptsioonikaasuses kahtlustuse altkäemaksu andmises ka kahele Poola laevaehitusfirma juhtivtöötajale.

«Kahele Poola laevaehitusfirma juhtivtöötajale on esitatud kuriteokahtlustus suures ulatuses altkäemaksu andmises. Oktoobri lõpus kuulasid Poola õiguskaitseasutuse töötajad Eesti riigiprokuratuuri taotlusel mehed kahtlustatavatena üle, menetlustoimingute juures viibis ka Eesti kaitsepolitsei ametnik,» ütles riigiprokurör Laura Feldmanis BNS-ile.

«Esitatud kahtlustuse järgi lubasid mehed Tallinna Sadama juhatuse liikmele Allan Kiilile altkäemaksu üle miljoni euro, millest osa oli avalike menetlustoimingute alguse ajaks edasi antud. Ühte meest kahtlustatakse lisaks altkäemaksu andmisele ka rahapesus. Kahtlustuse järgi anti altkäemaksu praamide ehitamise lepingu sõlmimise eest osaühinguga TS Laevad,» lisas ta.

Poola laevaehitusfirma Remontowa Shipbuilding ei nõustu prokuratuuri kahtlustusega.

«Remontowa Shipbuilding võitis 2014. aastal hanke kahe praami ehitamiseks Tallinna Sadamale. Ettevõte võitis hanke võistluses teiste Euroopa tuntud laevaehitajatega. Remontowa Shipbuildingu võit on ära teenitud,» ütles laevaehitaja pressiesindaja Maria Bnińska BNS-ile ja kinnitas, et laevade valmimine on graafikus.

Bnińska lisas, et süüdistuste tõttu palkas Remontowa Shipbuilding Ernst & Youngi (EY) pettuse- ja korruptsioonijuhtumeid uuriva meeskonna, mis on üks paremaid Poolas ja kogu Ida-Euroopas. «Audiitorid ei leidnud mingeid materjale, mis kahtlustust kinnitaks,» ütles ta.

Pressiesindaja kinnitas, et ettevõte on avatud koostööle nii Poola kui Eesti ametivõimudega.

Tallinna Sadamat puudutavas kriminaalasjas on käesolevaks hetkeks esitatud kuriteokahtlustus kümnele inimesele. Neist kaheksa on Eesti kodanikud, keda kahtlustatakse kas altkäemaksu võtmises, altkäemaksu andmises, sellele kaasa aitamises või rahapesus.

Varem on Poola laevatehas seotust korruptsioonikaasusega eitanud. «Me teatame kindlalt, et puudub igasugune seotus Remontowa Shipbuilding S.A. ja Allan Kiili altkäemaksu võtmise kahtluse vahel,» ütles Tallinna Sadamale laevad ehitava Remontowa Shipbuilding S.A. tegevjuht Andrzej Wojtkiewicz BNS-ile.

«Meie laevatehas võitis hanke paljude tuntud ettevõtete vastu. Remontowa Shipbuildingu valimine põhines nii pakutud aluste kõrgel kvaliteedil, parvlaevade ehitamiskogemustel kui ka meie laevatehase mainel Euroopa ja Ameerika laevaomanike hulgas,» lisas ta.

Septembris kinnitas Poola Korruptsioonitõrje Keskbüroo (Centralne Biuro Antykorupcyjne; CBA) pressiesindaja Jacek Dobrzyński BNS-ile, et amet on viinud Gdański regiooni prokuratuuri palvel läbi teatud tegevusi.

Kaitsepolitsei pidas 26. augustil kinni Tallinna Sadama juhatuse endised liikmed Allan Kiili ja Ain Kaljuranna, 28. augusti hommikul võttis Harju maakohus nad eeluurimise ajaks vahi alla. 26. augustil peeti kinni ka kolm altkäemaksu andmises ja kolm selle vahendamises kahtlustatavat. Nemad pääsesid 28. augustiks kõik vabadusse.

Riigiprokuratuuri kinnitusel käivitus kriminaalmenetlus Kiili ja Kaljuranna tegevuse uurimiseks küll tänavu, kuid kogutud tõendid annavad alust arvata, et võimalikud korruptiivsed tehingud ulatuvad juba aastasse 2009.

Kahtlustuse keskne tehing on riigiprokuratuuri kinnitusel parvlaevahange ning uurimisandmetel tekitab kahtlusi laevade tellimine just Poolast.

Tallinna Sadam on sõlminud nelja praami ehituseks lepingud kahe laevaehitajaga – Türgi Sefine Shipyardiga ja Poola Remontowa Shipbuildinguga. Neli uut parvlaeva ehitatakse Poolas Gdánskis ja Türgis Altinovas/Yalovas asuvates tehastes.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles