Euroopa Liit kummardub Türgi ees väga sügavale

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türgi president Recep Tayyip Erdoğan.
Türgi president Recep Tayyip Erdoğan. Foto: SCANPIX

Meeleheitel Brüssel on valmis valama Türgi presidenti Recep Tayyip Erdoğani üle kõikvõimalike kingitustega alates miljarditest eurodest kuni poliitiliste järeleandmisteni – abi eest migratsiooniprobleemi lahendamisel. Ja kauplemine kogub tuure.

Kõrged Euroopa Liidu ametnikud kahtlustavad, et tegelikult võib Erdoğan, kelle juhitud riik kujutab endast parimat transiidikoridori Lähis-Idast Euroopasse, olla isiklikult põgenikevoolu kasvu taga, kirjutab Financial Times.

Tõsi või mitte, kuid nagu kibedalt naljatles ütles üks ahastav diplomaat, võivad nüüd aidata «vaid Jumal ja Erdoğan.» Sel pühapäeval toimuvat Türgi-ELi tippkohtumist silmas pidades ütles endine Euroopa Liidu saadik Türgis Marc Pierini, et «nii need asjad poliitilise paanika puhul lähevad. Me läksime tema [Erdoğani] juurde põlvili roomates. Ja nüüd ta mängib meiega.»

Mis oli ka ilmne, kui Erdoğan kohtus läinud nädalal Euroopa Komisjoni presidendi Jean-Claude Junckeriga. Juncker nimetas seda küll «mänguliseks» sõnavahetuseks, kuid muu hulgas alandas Erdoğan luksemburglast kui «mõne Türgi linna suuruse riigi» endist peaministrit.

Euroametnikud usuvad, et rahalise abi ja soodustustega saab Türgist sisuliselt kujundada Euroopa migratsiooni puhvertsooni. Türgi ametnike hinge täidab pahameel, et neid tahetakse ära osta.

Erdoğan näeb selles kõiges siiski enamat kui tehingut: ta tahab omandada poliitilist kaalu. Küsimus pole niivõrd lubatud kolmes miljardis euros, kuivõrd regulaarsetes tippkohtumistes ning piisavas aupaklikkuses Türgi suhtes, et sulatada lahti liikmelisuse läbirääkimised ning tagada türklastele viisavabadus.

Asja iroonia on selles, et Brüsseli ootamatu paindlikkus süvendab Erdoğani veendumust, et kõik ELi poolt seni tsiteeritud seaduspügalad on olnud pelk klounaad katmaks kinni eelarvamusi Türgi suhtes. Ta väidab, et Türgi on majanduslikult paremas vormis kui «enamik ELi liikmesriike.»

Kui Türgi on Euroopa Liidu turvalisuse ja stabiilsuse jaoks niivõrd oluline, küsib Erdoğan, siis «miks nad ei lase meil lihtsalt liituda?»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles