Makseraskustega firmade arv kasvas pea poole võrra

Kajar Kase
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Makseraskustes firmade arv kasvab
Makseraskustes firmade arv kasvab Foto: Peeter Langovits

Eesti ettevõtete maksekäitumise 2008. aasta esimese poole statistikast selgub, et aastaga on makseprobleemidega ettevõtete arv kasvanud 42 protsendi ehk 934 ettevõtte võrra.


Maksehäireregistri statistika andmetel ulatus kõigi aktiivselt tegutsevate Eesti ettevõtete (u 52 000) maksehäirete summa 2008. aasta esimesel poolel 1,4 miljardi kroonini ning kasvas võrreldes 2007. aasta sama perioodiga 285 protsendi võrra.

Majandussektorite lõikes on maksehäiretega ettevõtete arv aastaga enim kasvanud kinnisvara- ja ehitussektoris ning hotellide ja restoranide hulgas. Kõige vähem on makseprobleeme energia-, gaasi-, vee ja põllumajandusettevõtetel.

Maakondade lõikes on maksehäiretega ettevõtete arv suurenenud enim Pärnumaal (51 protsenti), Tartumaal (49 protsenti) ja Harjumaal (43 protsenti).

Statistika põhjal on ebasoodne konjunktuur kõige rohkem mõjutanud alla 10 töötajaga ettevõtteid - võlaprobleemidega ettevõtete arv kasvas sektoris aastaga 116 protsenti. Kõige kindlamini tunnevad ennast 250 ja enama töötajaga suurettevõtted, kes on võrreldes eelmise aastaga suutnud maksehäireid hoopis vähendada.

Krediidiinfo avaldab esimest korda aktiivselt tegutsevate Eesti ettevõtete maksekäitumise statistika tegevusalade lõikes. Informatsiooni kasutatakse igapäevaselt Krediidiinfo statistilistes mudelites - reitingutes - krediidihinnangute arvutamiseks.

Krediidiinfo andmetel on tüüpilise Eesti firma klientide hulgas 18 protsenti ettevõtteid, kelle krediidirisk on kõrge. See näitab, et ettevõtetel on viimane aeg hakata suuremat tähelepanu pöörama krediidijuhtimise teemale.

 AS Krediidiinfo on Baltimaade juhtiv krediidiinformatsiooni koguja, töötleja ja vahendaja, kelle põhiülesandeks on ettevõtete finantsriskide maandamine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles