Rootsi kinnisvarabuum teeb murelikuks

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Illustratsioon: Allikas: Roostsi statistikaamet

Eesti pangandus on väga kontsentreeritud ja väga Skandinaavia-keskne: neli suurimat panka, mille turuosa küündib 90 protsendini, on Skandinaavia pankade tütarfirmad, mistõttu on Rootsis toimuv oluline ka meile. Mitte asjata ei räägi nii mõnigi analüütik, et kõige olulisemaid otsuseid meie majanduse jaoks ei tehta mitte Tallinnas ega isegi Brüsselis, vaid hoopis Stockholmis.

Aga Stockholmi, tegelikult Rootsi kinnisvaraturul toimuv on teinud finantsspetsialistid murelikuks. Finantsinspektsioon kardab, et Rootsi võimalik kinnisvarakrahh võib mõjutada siinsete tütarpankade kapitaliseerituse taset.

«Rootsi pole olnud puhvrite loomisel väga konservatiivne,» ütles finantsinspektsiooni juht Kilvar Kessler hiljuti uudisteagentuurile Bloomberg. «Ehkki meie, kaasa arvatud Rootsi pankadele kuuluvate pankade kapitaliadekvaatsuse suhtarvud on väga kõrged, kas see jääb nii ka siis, kui Rootsi kinnisvaraturul tekivad probleemid?» tõstatas Kessler probleemi. «Mis juhtub siis, kui keegi soovib lahendada Rootsi probleeme Eesti võimalike puhvrite arvelt?» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles