Terrorism võib takistada Saksa «jõuluturundust»

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jõuluturgusid turvavad tänavu hoolikamad ka teised riigid. Pildil Champs-Élysées' jõulutug Pariisis.
Jõuluturgusid turvavad tänavu hoolikamad ka teised riigid. Pildil Champs-Élysées' jõulutug Pariisis. Foto: Reuters

Lõppeval nädalal Dortmundi hiiglaslikul jõuluturul oma putkat avades oli Hans-Peter Arensi ilme sünge: «Me ootame [küll] inimesi, aga meeleolu on niivõrd ebakindlel praegu. Absoluutset turvalisust ei eksisteeri.»

Dortmundi jõuluturgu on tavatsenud külastada ligikaudu 3,5 miljonit inimest aastas, kirjutab Wall Street Journal. Paljude sakslaste jaoks seostuvad jõulud paljuski sõprade seltsis jõuluturul hõõgveini mekkimisega.

Saksamaa umbkaudu 2500 jõuluturgu meelitavad kohale ole 50 miljoni kliendi aastas. Üksnes Berliinis on jõuluturge 60 ringis.

Kuna enamik sellistest turgudest pannakse püsti suurtel platsidel, millel erinevalt staadionitest ei ole konkreetseid väravaid, võib nende turvamine olla eriliselt keerukas.

Turukorraldajate pressiesindajate kinnitusel tuuakse sel aastal kohale täiendavad politseijõud. Berliini Gendarmenmarkt – üks väheseid suletud ruumides korraldatud jõuluturge Saksamaal – on otsustanud keelata kohvrite ja suurte seljakottidega sisenemise ning uksel hakkab toimuma kontroll.

Mitmetes Saksa linnades on ametnikud ja turukorraldajad pidanud maha kriisikoosolekuid ja arutanud ohutusmeetmeid. Putkapidajaid on instrueeritud, kuidas tunda ära kahtlasi isikuid ja esemeid.

Mõnedele turgudele on paigaldatud hoiatussüsteemid, millega politsei ja kauplejad võimudele appikutse võivad edastada.

Kuigi paljud sakslased on seda meelt, et turule tuleb minna kasvõi selleks, et hirmule mitte alla jääda, on mõned murelikud. «Seal on nii palju pimedaid kohti, kust sa tead kes seal jõlgub,» ütles Berliini elanik Carola Harendt (49). «Kui ma ka lähen, siis ainult päevavalges.»

Ülalmainitud Arens (71) on siiski otsustanud olla optimist: «Eks natuke kõhe on, aga show peab jätkuma.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles