Fitchi hinnangul võiks võlakoormus langeda 9,2 protsendile SKTst

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Silt Fitch Ratings peakorteril New Yorgis.
Silt Fitch Ratings peakorteril New Yorgis. Foto: Jessica Rinaldi / Reuters

Reitinguagentuur Fitch tõi välja, et Eesti valitsussektori eelarve ülejääk oli möödunud aastal 0,7 protsenti ja võlakoormus oli 10,4 protsenti sisemajanduse kogutoodangust (SKT), mis peaks langema 2017. aastaks 9,2 protsendile.

Fitchi hinnangul on Eesti valitsussektori eelarve ülejäägis nii 2016. kui ka 2017. aastal. Majanduskasv kiireneb ja muutub Fitchi hinnangul tasakaalustatumaks investeeringute suurenemise ning Eesti kaubanduspartnerite majanduskasvu taastumise toel.

Reitingu tõusu eeldusteks on Fitchi hinnangul majanduskasvu jätkumine vastavalt prognoositule ning oluliste negatiivsete välismõjutuste puudumine. Väiksuse ja avatuse tõttu on Eesti vastuvõtlik just välisteguritele – näiteks kaubanduspartnerite kehv majandusolukord –, mis võivad ohustada Eesti majandus- ja finantsstabiilsust ning ka reitingut.

Fitch kinnitas reedel Eesti pikaajalise riigireitingu senisel tasemel A+ stabiilse väljavaatega. Fitchi sõnul on Eesti reitingu aluseks tugev riigirahandus ja valitsussektori madal võlakoormus, mis on kogu Euroopa Liidu madalaim. Sel aastal ootab Fitch Eesti majanduskasvuks 1,5 protsenti ning järgmistel aastatel prognoosib kasvu kiirenemist: 2016. aastal 2,8 ja 2017. aastal 3,4 protsendini. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles