Põhja-Korea teenib sunnitööliste pealt miljardeid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kim Jong-un paraadi tervitamas.
Kim Jong-un paraadi tervitamas. Foto: AP/Scanpix

Omajagu on räägitud koledustest, mida Põhja-Korea riigi enda kodanike vastu korda saadab. Ent usutakse, et Kim Jong Un'i režiim teenib välismaale sunnitöö tingimustesse saadetud inimeste pealt, leiab ÜRO.

Inimesi sunnitakse pideva järelevalve all tööle kuni 20 tundi päevas, andmata neile seejuures piisavalt süüa. ÜRO inimõiguste eriraportöör Marzuki Darusman sõnas, et säärane praktika on viimastel aastatel rohkem levima hakanud ehk «numbrid on kasvanud,» vahendab CNN.

Aasia poliitikauuringute instituut oletas, et sääraselt töötab 50 000 inimest, Lõuna-Korea ametnik hindas selle numbri kaks korda suuremaks.

Enamik inimesi saadetakse tööle Põhja-Korea liitlaste manu ehk Hiina ja Venemaale. Ent sunnitöölisi võib leida ka nii Aasiast, Lähis-Idast, Aafrikast ja Euroopast. Darusman oletab, et teised valitsused pigistavad sunnitööliste suhtes silma kinni.

Töötajad saavad selliste töötingimuste eest kas üldse mitte või kuni 110-140 eurot palka. Ent Põhja-Korea valitsus teenib selle peale 1,1 kuni 2,15 miljardit eurot aastas, seisis ÜRO raportis viitega varasemale raportile.

Oletatakse, et suur osa sellest rahast läheb nii «siseringile», sõjaväele kui tuumaprogrammile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles