Liinilendurid: valitsus ei saa käituda nagu klassikaline pankrotimeister

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Estonian Airi lipud Tallinna lennujaamas.
Estonian Airi lipud Tallinna lennujaamas. Foto: Sander Ilvest

Eesti Liinilendurite Assotsiatsioon soovib, et Vabariigi Valitsus kohtleb ettevõtte töötajaid sarnastel reisijatega, kelle piletid kompenseeritakse reservfondist.

Assotsiatsiooni sõnul sõlmisid piloodid ja Estonian Air 2013 aastal kollektiivlepingu ajal kui riigiabi oli juba antud ja võimalikud ohud (pankrott ebaseadusliku riigiabi otsuse korral) olid teada. Ettevõtte nõukogu oli teadlik kõige muu hulgas ka kohustustest töötajate ees. Tegemist oli ettevalmistatud pankrotiga, kus midagi ei juhtunud ootamatult.

«Kui ettevõte ei suuda oma lepingulisi kohustusi täita, peab appi tulema ettevõtte omanik, antud juhul Vabariigi Valitsus. On ju olnud Valitsuse seisukoht avalikkusele, et pankrotimeistritest ettevõtjad ei saa enda kohustusi täitmata jätta ning üha uusi ettevõtteid asutada. Täna laseb riik ühe ettevõtte pankrotti ja kohustused jäetakse täitmata ning asutab uue lennufirma, mis jätkab äri sealt, kus see 8.novembril katkes,» kirjutab assotsiatsioon pressiteates.

«Valitsusliikmete kõlavad lubadused viisaka ja korrektse Estonian Airi likvideerimise kohta koos kõigi kohustuste täitmisega on osutunud lihtsalt pettuseks. Tänane nõukogu otsus minna siiski pankroti teed, paneb kahjuks 160 töötaja pered veelgi raskemasse olukorda, sest nagu töötukassa prognoosis, võib koondamisrahasid kätte saada alles uue aasta alguses,» selgitab assotsiatsioon. «Jätkuvalt kehtivate töölepingute vangis istudes ning lepingulisi kohustusi (olla tööandjale kättesaadav) täites ilma töötasu saamata on olukord veelgi keerulisem,» lisati teates.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles