Eesti tegi aastaga soolise võrdsuse edetabelis ülisuure hüppe

Kadri Hansalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti tõusis naiste ja meeste võrdsuse tabelis.
Eesti tõusis naiste ja meeste võrdsuse tabelis. Foto: SCANPIX

Värskes World Economic Forumi soolise majandusliku võrdsuse raportis on Eesti 145 riigi seas 21. kohal, mis on 41 kohta kõrgem koht kui mullu. Mida kõrgem on koht edetabelis, seda suurem on naiste ja meeste (palga)võrdsus ühiskonnas.

Eesti oligi tabeli suurim tõusja ning see tulenes naiste suuremast osalemisest poliitikas – raportis tuuakse välja, et naiste osakaal parlamendis tõusis aastaga 19 protsendilt 24 protsendile ja ministrite seas suisa 17 protsendilt 46 protsendile. Sellega saavutas Eesti kõrgeima koha tabelis viimase kümne aasta jooksul. Arvutus pidi toimuma 2014. aasta kevadel ametisse astunud Taavi Rõivase esimese valitsuse alusel, kus oli 14 ministrit, kellest tipphetkel olid 6 naised.

Edetabeli tipus on endiselt põhjamaad: Island, Norra, Soome ja Rootsi. Tabeli lõpetavad Tšaad, Süüria, Pakistan ja Jeemen. Edetabelikoha aluseks on naiste majanduslik, poliitiline, hariduslik ja tervislik seis riigis. Raport pandi kokku juba kümnendat korda.

Indeks näitab korrelatsiooni riigi palgalõhe ja konkurentsivõime vahel, kuna naised moodustavad poole riigi potentsiaalsest talendibaasist ja seega oleneb rahvuse konkurentsivõime paljuski sellest, kuidas naisi haritakse ja tööturul kasutatakse.

Raportis leitakse, et kui naiste ja meeste võrdsus suureneb viimaste aastatega samal kiirusel, siis jõutakse võrdsuseni maailmas alles 2133. aastaks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles