USA intresside tõstmine detsembris üha tõenäosem

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA keskpanga (Föderaalreservi) peahoone Washingtonis.
USA keskpanga (Föderaalreservi) peahoone Washingtonis. Foto: KEVIN LAMARQUE / REUTERS

Eilsed USA föderaalpankade juhtide kommentaarid muutsid detsembris intressimäärade tõstmise otsuse palju tõenäolisemaks ja suunasid ka turud tõusule.

Clevelandi föderaalpanga president Loretta Mester ütles eile ajakirjanikele, et USA majandus on nüüd piisavalt tugeval alusel, et taluda mõõdukaid finantspoliitilisi piiranguid. Tema kolleeg Atlanta föderaalpangast Dennis Lockhart sõnas, et finantsturgudel on rahunenud torm, mille tekitas augustis tehtud otsus intressimäära mitte veel tõsta, vahendas Reuters.

«Olen nüüd mõõdukalt rahul, et olukord on rahunenud,» ütles Lockhart. «Sestap olen nõus peatselt nullilt kõrgemale liikuma, tingimusel, et majanduse olukord ei halvene märgatavalt.»

Arvamus, et USA föderaalpank Fed tõstab detsembris intressimäärasid kõrgemale nulli lähedastelt tasemetelt, kus need on püsinud juba seitse aastat, sai hoogu oktoobri lõpus pärast Fedi juhtide poliitika kujundamise koosolekut. Koosoleku protokolli andmeil on suur osa föderaalpankureist intressimäärade tõstmise poolt.

Eilsete kommentaaride peale tõusis intressimäärade tõstmise tõenäosus 72 protsendini, vahendas Reuters.

Föderaalpankurite kommentaarid panid eile ka aktsiaturud tõusma: Dow Jones kerkis 1,42 protsenti 17 737,16 punktini, S&P 500 1,62 protsenti 2083,58 punktini ning Nasdaqi tehnoloogiaindeks 1,79 protsenti 5075,20 punktini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles