Estonian Air lastakse pankrotti

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Estonian Air, Tallinna lennujaam
Estonian Air, Tallinna lennujaam Foto: Marko Püüa

Arvestades seni toimunud läbirääkimiste tulemusi võlausaldajatega otsustas Estonian Airi nõukogu anda lennuettevõtte juhatusele soovitus esitada Estonian Airi kohta pankrotiavaldus.

Täna hommikul toimus Estonian Airi aktsionäride üldkoosolek, millele järgnenud Estonian Airi nõukogu koosolekul arutati kujunenud olukorda ja võlausaldajate vastuseid Estonian Airi eelmisel nädala saadetud kirjale. 

Eelmisel nädalal tegi lennufirma kõigile oma võlausaldajatele ettepaneku tasuda Estonian Airi töötajatele kollektiivlepingust tulenevad koondamishüvitised eelisjärjekorras, mis on seaduses ettenähtust suuremad. Ettepanekus märgitud tähtajaks ehk eilseks vastas 27 võlausaldajat, neist eitavalt kaheksa, sealhulgas ka üks suuremaid võlausaldajaid SAS. Sellest johtuvalt pole lennuettevõttel võimalik töötajate nõudeid eelisjärjekorras rahuldada.

Nõukogu leidis, et arvestades võlausaldajatelt laekunud tagasisidet, ei ole pankrotiavaldust esitamata ettevõtte likvideerimine võimalik.

Estonian Airi vastu on nõuded esitanud ühtekokku 222 võlausaldajat ligikaudu 113,5 miljoni euro väärtuses. Ettevõttel varasid on hinnanguliselt 11,4 miljoni euro väärtuses. Ettevõtte töötajaid ei ole võlausaldajate hulka arvestatud, kuna neile pole koondamisteateid veel kätte antud.

«Kahjuks ei olnud võlausaldajad sellega nõus, et maksta esmajärjekorras välja töötajate saamata jäänud tasud. Isegi kui õnnestumise tõenäosus oli väike, soovisime töötajatele parimat lahendust. Pidime seda võimalust proovima ja meil on kahju, et nii ei läinud,» selgitas Estonian Airi nõukogu esimees Ahti Kuningas.

Riik, kes on ca 90 protsendi võlanõuete omanik, oleks olnud valmis oma nõudest proportsionaalselt loobuma. Estonian Airi töötajate koondamishüvitised tasutakse Töötukassast vastavalt seadusele.

«Estonian Air läheb edasi pankrotimenetlusega vastavalt seadusega sätestatud korras ning kohus määrab pankrotihalduri, kes seejärel tegutsema asub,» lisas Kuningas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles