LinkedIni juht: suurem osa miljardi-dollari-idufirmadest ei jää ellu

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Linkedini asutaja Reid Garrett Hoffman (vasakul) ja tegevjuht Jeff Weiner.
Linkedini asutaja Reid Garrett Hoffman (vasakul) ja tegevjuht Jeff Weiner. Foto: AFP / Scanpix

Ärivõrgustiku LinkedIn kaasasutaja Reid Hoffman ütles Bloombergile antud intervjuus, et vaid kolmandik kuni pool nendest idufirmadest, mis on viimastel aastatel investorite poolt vähemalt miljardile dollarile hinnatud, suudavad ellu jääda ja iseseisvalt tegutseda.

Tema hinnangul on investorid ajanud paljude ettevõtete väärtuse börsile minekule eelnevates rahastusvoorudes liiga kõrgele, mistõttu on aktsiate avalikku esmaemissiooni ajal oodata nende ettevõtete väärtuste järsku langust.

Uuringufirma CB Insights andmetel on maailmas vähemalt 140 idufirmat, mille väärtuseks on investorid rahastusvoorudega hinnanud vähemalt miljard dollarit. Varasemalt kutsuti selliseid ettevõtteid «ükssarvikuteks», kuna tegu oli väga haruldase nähtusega, nüüdseks on see nimetus aga selgelt devalveerunud.

Hoffmani hinnangul suudavad vaid kolmandik kuni pool nendest ettevõtetest peale börsile minemist enda väärtust ka aktsiaturgudel tõestada.

«Ettevõtete võimaliku börsiväärtusega võrreldes on erainvestorite hinnangud palju kõrgemad,» ütles LinkedIni asutaja. «Aktsiaturud annavad palju erinevatest faktoritest sõltuvat tagasisidet, samas kui eraturgudel tegutsevad suured investorid on nõus tegema tehingu nimel ükskõik, mida selleks vaja. See omakorda teeb kõrge hinnangulise väärtuse saamise väga lihtsaks,» selgitas ta.

Riskifondid ja erainvestorid on viimastel aastatel paigutanud paljudesse idufirmadesse meeletul hulgal raha, millega on nende börsieelne väärtus viidud seninägematutesse kõrgustesse. See omakorda on põhjustanud ettevõtete poolt aktsiate avalike esmaemissioonide plaanide edasilükkamist, kuna pigem eelistatakse raha koguda eraturul investeerimisvoorude abil. Iga rahastusvooruga aga pumbatakse õhku juurde ka ettevõtte hinnangulisele väärtusele, mis kaugeneb üha rohkem sellest väärtusest, mida reaalselt suudetakse IPOga tekitada. Heaks näiteks on Twitteri kaasasutaja ja tegevjuhi Jack Dorsey loodud makseettevõte Square, mis läheb sel nädalal börsile 4,2 miljardilise väärtusega. Eelmisel aastal toimunud viimase rahastusvooru käigus hindasid investorid Square´i väärtuse aga pea kaks miljardit dollarit suuremaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles