Tõnis Haavel ei ilmunud juba viiendat korda kohtusse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõnis Haavel (keskel) 2015. aasta alguses Hardo Pajula raamatu esitlusel.
Tõnis Haavel (keskel) 2015. aasta alguses Hardo Pajula raamatu esitlusel. Foto: Liis Treimann

Harju maakohtul on jätkuvalt raskusi kohtukutse kättetoimetamisega Tõnis Haavelile, kes jäi süüdi investeerimiskelmuse kaasuses ja sai selles tulenevalt suure maksenõude - mees jättis kolmapäeval juba viiendat korda kohtusse tulemata.

Kohus pidi esialgu Haaveli täitemenetluse asja arutama aprilli lõpus. Siis taotles kohtutäitur Haaveli osas vajadusel sundtoomise rakendamist ning aresti alla võtmist, samuti kohustamist meest esitama oma varade ja kohustuste nimekiri.

Kuna kohtul ei õnnestunud Haavelit kevadel kätte saada, lükati istung juuni algusesse, kuid ka siis polnud Haavelit kohtusaalis. Uueks istungiajaks määras kohus augusti lõpus, kui tõdes taaskord, et Haavelile pole jätkuvalt õnnestunud kohtukutset kätte toimetada.

Seetõttu määras kohus uue istungi oktoobri lõppu, kuid ka siis ei olnud Haavelit kohtus, samuti puudusid andmed, et ta oleks kohtukutse kätte saanud. Seetõttu lükkas kohus taas istungi edasi, seekord kolmapäevale ning jälle polnud Haavelit kohtus. Uue istungi määras kohus järgmise aasta 12. jaanuarile.

AS-iga Gild Financial Advisory Services seotud investeerimiskelmuse süüasja osaliste süüdimõistmine jõustus 10. veebruaril lõplikult, kui riigikohus ei võtnud kaitsjate kassatsioonkaebuseid menetlusse.

Kui Harju maakohus mõistis mullu 30. mail AS-iga Gild Financial Advisory Services seotud investeerimiskelmuse süüasja osalistele šokivangistused, samuti mõistis kohus neilt välja miljonite eurode ulatuses investoritele tekitatud kahju, siis ringkonnakohus leidis sama aasta oktoobris, et reaalselt vangi siiski kellelgi minna ei tule ja piisab tingimisi vangistusest. Ühtlasi tühistas kohus Šarunas Skyriusele määratud karistuse, leides, et tema süüepisood on aegunud. Maakohtus süüalustelt välja mõistetud kahjusummasid kohus ei muutnud.

Ringkonnakohus määras Erki Piirsalule kaheaastase tingimisi vangistuse kolmeaastase katseajaga, Tõnis Haavelile ja Harles Liivile aga seitsmekuulise vangistuse samuti kolmeaastase katseajaga. AS GILD Financial Advisory Services, uue nimega GFAS sai 50 000 euro suuruse rahalise karistuse. Jõusse jäi maakohtu otsus mõista süüalustelt solidaarselt välja menetluskulud, samuti tuleb neil ka ringkonnakohtu otsusel tasuda investoritele tekitatud kahju. Nii tuleb Piirsalul, Haavelil ja Gild Financial Advisory Servicesil solidaarselt tasuda kokku 4 480 000 eurot ning Haavelil, Liivil, Piirsalul ning Gild Financial Advisory Servicesil veel ka 7 000 000 eurot.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles