Ekspert: tulumaksusüsteemi valik on väärtushinnangute küsimus

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lasse Lehis.
Lasse Lehis. Foto: Peeter Langovits

Valik astmelise ja proportsionaalse tulumaksu vahel on maksuteadlaste seltsi juhi Lasse Lehise sõnul üldiselt maailmavaate ja väärtushinnangute küsimus, milles maksuspetsialistil eriti midagi asjalikku sekka öelda ei ole.


«Üldiselt on tegemist maailmavaate ja väärtushinnangute küsimusega, milles maksuspetsialistil eriti midagi asjalikku sekka öelda ei olegi,» tõdes Tartu Ülikooli finantsõiguse dotsent Lehis, kes ühtlasi on Eesti maksuteadlaste seltsi juhatuse esimees, rahvusvahelise maksuõiguse ühingu IFA Eesti haru juhatuse esimees ning Eesti maksumaksjate liidu juhatuse liige.

«Mul ei ole andmeid, kuidas võiksid maksumaksjate liidu liikmed suhtuda progresseeruvasse tulumaksu, kuid igatahes ei ole ükski liige pöördunud juhatuse poole sooviga, et juhatus peaks astmelist tulumaksu toetama,» märkis Lehis.

«Muu maailma praktika kohta võib öelda, et Eestile sarnane proportsionaalne tulumaks kehtib peamiselt Kesk- ja Ida-Euroopas, kuid ka lääneriikides on pidevalt arutusel ettepanekuid proportsionaalsele tulumaksule ülemineku kohta,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles