Eelarvepinged: Pariis sõitleb Brüsselit noomituse eest

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsusmaa peaminister Manuel Valls.
Prantsusmaa peaminister Manuel Valls. Foto: SCANPIX

Prantsuse liidrid reageerisid vihaselt Euroopa Komisjoni märkuse peale euroala eelarvenõuete rikkumise riski kohta.

Peaminister Manuel Valls teatas, et Brüssel peab loobuma oma aegunud nõudmistest vaadelda kaitse- ja julgeolekukulutusi võrdselt teiste eelarveridadega, kirjutab Financial Times.

«Euroopa peab mõistma – ning ka Euroopa Komisjonil on aeg mõista – et see on võitlus, mis puudutab Prantsusmaad, aga puudutab ka Euroopat,» ütles Valls Prantsuse riigiraadio vahendusel.

Päev enne seda oli Prantsuse president François Hollande sooritanud terava torke Euroopa Liidu eelarvereeglite pihta, mida tuntakse kui stabiilsus- ja kasvupakti. «Julgeolekupakt on tähtsam kui stabiilsuspakt. Prantsusmaa on sõjas,» ütles Hollande.

Euroopa Komisjon oli nimelt nentinud, et Prantsusmaa ei jõua 2017. aastaks eelarvepuudujäägiga kolme protsendi raamidesse sisemajanduse kogutoodangust – nagu viimati kokku lepiti.

Samuti leidis komisjon, et ka tuleva aasta vahe-eesmärgi (3,4 protsenti) saavutab Prantsusmaa üksnes ootamatult heade majanduskasvu näitajate tõttu ning mitte majanduse liberaliseerimise tulemusel, mida samuti lubati.

Brüsseli teatel on liberaliseerimiseks tehtud pingutused Prantsusmaal «märkimisväärselt allpool [komisjoni poolt] soovitatud taset.»

Prantsusmaa eelarvepuudujääk on alates aastast 2002 käinud allpool kolme protsendi piiri SKTst vaid kahel korral ning riik on üks eurotsooni staažikamaid eelarvereeglite rikkujaid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles