Inflatsioon ei lase meie pensionifondidel särada

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pensionisambad
Pensionisambad Foto: SCANPIX

Kohe pärast pensionireformi enam kui tosin aastat tagasi sattusid nii teise kui ka kolmanda samba pensionifondid tugeva kriitika alla – meie pensionifondid on kehvad ja kulukad. See kuvand püsib senini. Pensionifonde haldavate varahaldusfirmade – mis praeguseks on kõik pankade juures – töötajate palgad kuuluvad riigi kõrgeimate hulka, fondijuhtide töö tulemus, pensionifondide tootlus, kuulub aga juba aastaid arenenud riikide kehvemate hulka ning olukorra paranemist pole eriti märgata.

Majanduskoostöö ja Arengu Organisatsiooni (OECD), mille liige on juba viis aastat ka Eesti, koostatud värske pensionifondide raporti kohaselt oli Eesti pensionifondide keskmine netotootlus eelmisel aastal 4,7 protsenti. Sellega on Eesti OECD riikide hulgas tagantpoolt seitsmendal kohal, selgub värskest raportist.

Meie pensionifondide keskmine tootlus jääb selgelt maha OECD keskmisest, mis oli 6,8 protsenti. OECD riikide pensionifondide kaalutud keskmine oli eelmisel aastal aga 5,0 protsenti, mis tähendab, et olime keskmisele suhteliselt lähedal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles