Soome keskpank hakkab aktsiaisse investeerima

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome keskpank.
Soome keskpank. Foto: JONATHAN NACKSTRAND / AFP

Soome riigipank investeerib Taani ja Eesti kolleegide eeskujul osa reservist aktsiaturule, vahendab Kauppalehti.

«Aina rohkem Euroopa keskpanku on alustanud aktsiatesse investeerimist. See on üldine suund ja see on võetud eelkõige madalate intresside tõttu. Aktsiaisse investeerimine toob lisaks ka riskide hajutamise seisukohalt kasu,» rääkis ajalehele Soome keskpanga investeerimisosakonna juht Jarno Ilves.

Tuntud aktsiainvesteeringute soetaja on näiteks Šveitsi keskpank, kes on muu hulgas ostnud Helsingi börsil noteeritud ettevõtete Nokia, UPM, Nokian Renkaat ja Elisa aktsiaid.

Erinevalt šveitslastest ei investeeri Soome keskpank üksikaktsiatesse, vaid panustab arenenud maade aktsiaturgude indekseid jälgivasse fondi.

«Me ei ole börsiinvestorid, meil ei ole sellist teadmust, et valida üksikuid aktsiaid,» ütles Ilves.

Aktsiainvesteeringute osakaal Soome keskpanga investeeritud kapitalireservidest on praegu väga väike: 94 miljonit eurot võrreldes kogu 16,8 miljardi euro suuruse investeeritud reservkapitaliga. Aktsiainvesteeringute osakaal küll tulevikus kasvab, kuid jääb siiski marginaalseks võrreldes näiteks riigivõlakirjadesse investeeritud reserviga.

«Küsimus on piiratud väikeses portfellis, mille ülesanne on toota lisaväärtust ajal mil intressid ei tooda,» ütles Ilves.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles