Carlsberg hoiatab: õlu läheb kallimaks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hele õlu tugevdab luid
Hele õlu tugevdab luid Foto: AFP / Scanpix

Carlsberg hoiatab õllesõpru hinnatõusu eest. Põhjuseks on tänavused viletsad viljasaagid.

Müügimahult maailma õllepruulija nr 4 ütles, et neile on andnud hoobi sel suvel Venemaad tabanud põua tõttu lendu läinud odra- ja linnasehinnad. Seepärast ähvardavad suuremate numbritega hinnasildid lisaks Carlsbergi fännidele näiteks ka Tuborgi ja Kronenbourgi austajaid.

Carlsberg ütles augustis investoritele, et toormehindade tõus ei tohiks neid oluliselt mõjutada. Eile tunnistas aga tegevjuht Jørgen Buhl Rasmussen, et firma on ohtu alahinnanud.

«Me seisame silmitsi oodatust suuremate tootmiskulutustega, seetõttu oleme sunnitud tõstma hindu enamikul turgudel,» ütles ta Financial Timesile.

Carlsbergi aktsiad langesid hoiatuse peale 5 protsenti.

Toiduainete hinnad maailmaturul on tõusnud kõrgeimale tasemele alates viimasest tipust aastail 2007-2008, mil arengumaades seetõttu ka hulgaliselt tänavarahutusi toimus.

Teiste hulgas kavatsevad osa kuludest tarbijate kaela veeretada ka McDonald’s ja Kraft.

Lisaks Venemaa ajaloo kõige rängemale põuale kannatasid tänavu ikalduste all ka Brasiilia ning mõned Põhja-Ameerika ja Euroopa regioonid.

Kuna Carlsberg valitseb Vene turul, on ta ka sealsest odrast rohkem sõltuv kui teised. Nimelt saab Carlsberg Venemaalt ligi poole oma tulust.

Analüütikute sõnutsi on Carlsberg haavatavas olukorras seetõttu, et Ida-Euroopas on raskem endale pikaajalisi tarneid kindlustada ja end hinnakõikumiste eest kaitsta kui enamarenenud turgudel.

Bernsteini analüütiku Trevor Stirlingi hinnangul tuleb Carlsbergil tõsta hindu Venemaal 10-12 protsenti. Mis omakorda pidurdab ilmselt Vene õlleturu taastumist, mis on Kremli alkoholismivastase võitluse keeristes niigi löögi alla – hiljutise õllemaksu kergituse tõttu.

Rasmussen usub, et õllejoojad neelavad kõrgemad hinnad alla, osutades sellele, et kolmandas kvartalis on müük Venemaal 2 protsenti kasvanud.

«Kui kõrgenenud tootmiskulutused välja arvata, läheb Ida-Euroopas kõik õiges suunas,» ütles ta.

Lääne-Euroopa õlleturu olukord on nukram, allakäik jätkub.

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles