Riigihangete vaidlustuskomisjon jättis Nortali Töötukassa konfliktses hankes õigeks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nortali logo
Nortali logo Foto: Webmedia

Riigihangete vaidlustuskomisjon (VAKO) jättis kolmapäeval rahuldamata nelja Eesti tarkvarafirma kaebuse töötukassa 4,3-miljonilises IT-hankes tarkvarafirma Nortal vastu; ühispakkujad kaaluvad kohtusse pöördumist.

Tieto Estonia AS ja ühispakkujad Iglu OÜ, ASA Quality Service OÜ ja Affecto Estonia OÜ esitasid käsoleva aasta oktoobri lõpus riigihangete vaidlustuskomisjoni kaebuse, millega nõudsid Nortal AS-i pakkumuse kehtetuks tunnistamist, vahendab BNS.

«Nii selget ärategemist ühe ettevõtte ehk Nortali kasuks ei ole ma siiamaani veel kohanud, see hange on naljanumber. Kaalume kindlasti tõsiselt komisjoni otsuse kohtusse kaebamist,» ütles Tieto müügijuht Heiti Mering BNSile.

Meringu sõnul oli hankelepingu maht küll ette antud, kuid tööde kirjeldus oli äärmiselt üldsõnaline ja arusaadav vaid senisele teenusepakkujale ehk Nortalile. Samuti on sanktsioonid tavapäratult karmid ja nõuded äärmiselt spetsiifilised. «Samas me ei kartnud seda tööd. IT-süsteemi arendamine käib nagu ikka. Uuel arendajal tuleb ikka sisse elada ja väike kooliraha maksta, selles pole midagi imelikku,» märkis Mering.

Samas leidis riigihangete vaidlustuskomisjon, et ühispakkujad ja Tieto ei ole toonud välja piisavalt iseseisvaid õiguslikke või faktilisi asjaolusid, millest tulenevalt võiks seada kahtluse alla töötukassa otsuse õiguspärasuse, millega tunnistati hankel edukaks Nortali pakkumus.

Lisaks leidis komisjon, et ühispakkujate kvalifitseerimata jätmine ei ole riigihangete seadusega vastuolus.

Töötukassa hankele esitasid pakkumised Nortal, Tieto Estonia ning ühispakkujad Iglu OÜ, Osaühing ASA Quality Services ja Osaühing Affecto Estonia. Töötukassa otsustas oktoobri alguses kvalifitseerida Nortali ning tunnistada ettevõtte pakkumise edukaks kui ainsa vastavaks tunnistatu.

Nortal pakkus tunnihinnaks 54 eurot. Töötukassa otsis IT-süsteemidele hooldus- ja arenduspartnerit 40 kuuks mahuga 80 000 tundi või kuni 4,3 miljonit eurot.

Info- ja Kommunikatsioonitehnoloogia Liidu (ITL) juhatuse liige ja Eesti Energia IT-juht Agnes Roos ütles augustis Postimehele, et Töötukassa hanke puhul pole jälgitud tarkvarahanke parimaid tavasid.

«Samuti ei ole hankelepingu väljatöötamisel võetud aluseks tarkvara tüüplepingu soovituslikku versiooni, mida laiemalt tutvustati erinevatel üritustel selle aasta kevadel, ega ka sellele eelnenud IKT-sektori tarkvaraarenduslepingute täiendamise ja muutmise ettepanekuid,» ütles Roos. «Seetõttu on leping tugevasti kaldu hankija poole ning selles võib leida vägagi küsitavaid sanktsioone,» rääkis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles