Leibur: las käibemaks olla

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leibur
Leibur Foto: Mihkel Maripuu

Leiburi juhatuse esimehe Asso Lankotsi sõnul tooks toiduainete käibemaksu langetamine kaasa mõne teise maksu suurendamise, mis omakorda annaks tunda ka toidu hindades.

«Küsimus maksumäärade suurusest on puhtalt majanduspoliitiline ehk seotud riigi ja ühiskonna toimimise rahastamisega. Seetõttu on arutelu toidukaupade käibemaksumäära suurusest ilma teisi riigi sissetulekuallikaid käsitlemata kontekstist selgelt välja rebitud,» sõnas Lankots.

«Käibemaksumäär Eesti Vabariigis võiks olla võrdne kõikidele sektoritele. Kui neid erisusi hakkaks järjest juurde tekkima, siis mingil hetkel muutuks kogu süsteemi administreerimine keeruliseks, kalliks ning eranditepõhiseks,» lisas ettevõtte juht.

Loomulikult, kui kõik muud tingimused jääksid samaks, mida reaalselt ei saa ega tohi eeldada, siis puhtmatemaatiliselt muudaks toidukaupade käibemaksumäära alandamine lõpphinnad väiksemaks. See oleks selline lihtne viienda klassi matemaatika, arvas Lankots.

Eestis toimib aga siiski vabaturumajandus ning erasektor kujundab oma kaupade või teenuste hinnad vastavalt sisendite maksumusele, konkurentsile, turuolukorra tunnetamisele ja riskijulgusele. Alati leidub keegi, kes soovib turgu võita ning enamusel juhtudel tehakse seda just hinnaargumentidega, oli Lankots veendunud.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles