Soome politsei pidas kinni miljonitega riiki tüssanud ehitusettevõtjad

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ehitaja. Pilt on illustratiivne.
Ehitaja. Pilt on illustratiivne. Foto: Thomas Wester / Bildhuset / Scanpix

Soome keskkriminaalpolitsei teatas täna Helsingis ehitusalal tegutsenud laiaulatusliku varimajandusvõrgu paljastamisest ja kolme selle organiseerija kinni pidamisest. Üle 150 peamiselt välismaalt pärit ehitajale tööd andnud organisatsioon pettis Soome riiki maksudega 4,6 miljoni euro ulatuses.

Lisaks kinnipidamistele on politsei läbi otsinud mitu kodu ja ehitusplatsi.

Politsei teatel on esialgne uurimine selgitanud, et kaks varasemalt majanduskuritegude eest süüdi mõistetud ja ärikeeluga ettevõtjat on organiseerinud kahe ettevõtte kaudu ehituse allhanketöid. 2013. aastal alanud tegevuse käigus maksti peamiselt välismaalastest tööjõule kokku üle seitsme miljoni euro ümbrikupalka, jättes maksmata ligi kolme miljoni eest tulu- ja sotsiaalmakse ning 1,6 miljoni eest pensionikindlustusmakseid.

Mustalt töötanud tööjõudu on organisatsiooni kaudu kasutatud nii era- kui ka avaliku sektori ehituste allhanketöödel.

Samuti kahtlustab politsei võrgustikku ehitusjäätmete ebaseaduslikus käitlemises.

Kriminaaluurija Janne Järvinen ütles Soome rahvusringhäälingule YLE, et see skeem on viimaste aastate suurim omataoline.

«Raamatupidamist pole me veel leidnud, sestap on uurimine alles algusjärgus,» ütles Järvinen.

Järvineni sõnul oli ehitusplatsidel pealtnäha kõik korras, kuid ainult pealtnäha. «Maksukohuslase numbrid olid ehitajatel rinnas, kuid kas ka tegelikult makse maksti, on eri asi,» sõnas ta.

Politsei pole veel avalikustanud ühegi skeemi segatud inimese ega firma nime.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles