Brüssel plaanib hoiuste tagamise fondi

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Komisjoni peakorter Berlaymont Brüsselis.
Euroopa Komisjoni peakorter Berlaymont Brüsselis. Foto: EMMANUEL DUNAND / AFP

Euroopa Komisjonis on koostamisel kava imeda kümne aastaga raha riiklikest pangahoiuste tagamise skeemidest ühtsesse euroala süsteemi.

Financial Timesi reporterite silme alt läbi käinud kavandi kohaselt oleks Euroopa Hoiusekindlustuse Skeem (European Deposit Insurance Scheme) käivitudes varumehhanism. Samm sammu haaval kujuneks skeemist aga aastaks 2024 lõplikult ühendatud anum, näitavad dokumendid.

Mitu euroala valitsust ja Euroopa Keskpank rõhutavad ühise skeemi võimet veenda hoiustajaid, et nende eurod on hoitud-kaitstud ning neid ei maksta iial välja mõnes teistes valuutas – hirm, mis vallandas pangapaanika Kreekas.

Saksamaa ei taha aga riskide jagamisest kuuldagi, sest siis võiksid nende hoiustajad või maksumaksjad osutuda päästerõngaks teiste riikide pangandussüsteemidele.

Kuigi kõigilt euroala riikidelt nõutakse täiel määral rahastatud pangahoiuste tagamise skeeme, on selline olemas üksnes Saksamaal.

Euroopa reeglite järgi peaks riik tagama hoiused kuni 100 000 euro ulatuses. Alguses tohiks kasutada riigi raha, aga hiljem tuleks seda võimalusel korvata heas seisus olevate pankade arvelt.

Praeguste plaanide kohaselt esitab komisjon seadusettepanku 24. novembril, misjärel peaksid selle heaks kiitma liikmesriigid ja europarlament.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles