Kes on Aasta Ettevõtja?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristiina Gutor
Kristiina Gutor Foto: EY

Oli suur ja ülev hetk, kui peaminister 5. novembri õhtul Kultuurikatlas toimunud galaõhtul ettevaatlikult võitjast rääkima hakkas. Esmalt nii, et saalisolijad justkui Agatha Christie filmis igaüht kuuest tublist finalistist kahtlustasid, kruttides aga oma juttu vihje vihje kaupa edasi, välistades finaliste ükshaaval, kuni ühel hetkel kees saal üle ja kõik lõi kihama. Kuigi võitja nimi polnud kõlanud, sai saalipublik juba aru. Aasta Ettevõtja polnud samuti emotsioonidega kitsi ja lasi kõigile kuuldavale oma rõõmuhüüde. Emotsioon tõusis saalis veelgi. Aasta Ettevõtja lehvitas kõigile rõõmsalt Skype´i vahendusel. Bostonis oli kell umbes 15.00. Ei midagi erilist ja samas väga eriline, kui pisut mõelda, kuidas Eesti ettevõtja on loonud paremini toimiva maailma.

EY Eesti Aasta Ettevõtja 2015 on Jevgeni Kabanov – tarkvaraarendusettevõtte ZeroTurnaround asutaja. 2007. aastal loodud tarkvaraarendusettevõte sai alguse ideest lahendada üks Java programmeerimise juures esinev probleem. Arendustöö tulemusel sündis 2 toodet, JRebel ning XRebel, mille eesmärk on muuta programmeerijate töö lihtsamaks ja tõhusamaks. Probleem, nagu selgus, oli valus ja nõudlus toote järele suur. Täna on ettevõtte klientideks enam kui 5000 tarkvaraettevõtet ligi sajast erinevast riigist, nende seas Apple, IBM, LinkedIn, Twitter jpt.

Jevgeni kirjeldab ennast kui kirglikku juhti, kellel on tugev usk, et see, millega ta tegeleb, on tähtis, õige ja viib võidule. Ilma kireta probleemi vastu, mida ta oma tootega lahendada üritab, ning usuta oleks emotsionaalselt väga keeruline seista pidevalt silmitsi tagasilöökidega, mida igapäevatöö endaga kaasa toob. Rääkides tagasilöökidest, meenutab Jevgeni ühte toodet, mille väljatöötamiseks kulus aastaid ning lugematul arvul töötunde, ent hiljem selgus, et tootele pole tegelikult piisavalt nõudlust. Õppetund oli hea ja selle tulemusena liikus ettevõtte fookus tagasi algsele eesmärgile – muuta programmeerijad produktiivsemaks. Vigade tegemine on paratamatu, ent oluline on vigadele võimalikult kiiresti reageerida ning vajalikud muudatused ellu viia, usub Jevgeni.

ZeroTurnaroundi tegevuse oluline osa on uurimis- ja arendustegevusel, mis toimub peamiselt Eestis, samal ajal kui müügi- ja turundusüksus tegutseb USA-s. Konkurentsitihedas valdkonnas otsitakse seni lahendamata  probleeme või püütakse läheneda probleemide lahendamisele teistmoodi kui teised tarkvaraarendajad. Oma meeskonda kirjeldab Jevgeni kui spordimeeskonda, kus igaühel on oma roll. Kui üks liige ei panusta piisavalt, on ohus kõik. Igaüks peab mõistma suurt pilti ja oma kohta selles.

Kaks aastat tagasi kaitses tänavune Aasta Ettevõtja Tartu Ülikooli arvutiteaduse instituudis oma doktoritööd Java ökosüsteemi arengust. Haridus on arendusettevõttes oluline ja seepärast õpetatakse kolleegidega Tartu Ülikoolis üht populaarsemat IT ainet Java Fundamentals ning pakutakse juhendamist ka lõputöö kirjutajatele. Nii mõnigi Jevgeni kolleeg on avaldanud teadusartikleid. Eesti Java kogukonna arengusse panustatakse iga-aastase konverentsi „GeekOut“ kaudu, kus sel aastal oli üle 400 osaleja ning esinejateks Java maailma tipptegijad. Ettevõttes loetakse seminaridel ja koolitustel käimise asemel raamatuid ning kogutud mõtteid ja teadmisi jagatakse kolleegidega.

EY Aasta Ettevõtja 2015 tiitel ei ole Jevgeni Kabanovile ja tema ettevõttele sugugi mitte esimene avalik tunnustus. Lisaks mitmetele hinnatud Java valdkonna auhindadele on Jevgenil ka mainekas Rootsi äriauhind – aasta noor ettevõtja 2014 ning samal aastal ettevõtluse arendamise eest saadud Eesti Vabariigi Valgetähe V klassi teenetemärk.

Selline oli võitja lugu, aga tegelikult on iga Aasta Ettevõtja finalist ja kandidaat tunnustamist väärt ning kõigil on oma lugu, mis on huvitav ja inspireeriv. Need ettevõtjad teevad kõvasti tööd ja võtavad mõnikord riske, mida paljud ei julgeks. Tulemuseks on sajad töökohad ja uued tooted, mis on klientidele vajalikud ning mille kvaliteet lubab konkureerida maailma mastaabis. Siinkohal tervitus kõikidele Eesti ettevõtjatele ning jään põnevusega ootama järgmist Aasta Ettevõtja konkurssi. Loodan, et kõik meie tublid ja vahel liialt tagasihoidlikud ettevõtjad otsustavad järgmisel aastal kandideerida, sest konkursi läbi oma lugu lahti rääkides õpib sageli midagi ka iseenda kohta. Ja lõppude lõpuks ei ole ju midagi kaotada, on vaid võita.

Järgmise aasta juunis suundub tänavune võitja Jevgeni Kabanov Monacosse, et esindada Eestit juba EY Maailma Aasta Ettevõtja ehk EY World Entrepreneur Of The Year konkursil. Soovime talle edu!

Autor: Kristiina Gutor, EY Eesti Aasta Ettevõtja programmijuht

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles