Õllefirmade diil sünnitab maailma suurima tarbekaubatootja

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Et kahe maailma suurima õlletootja ühinemine sujuks, peab SABMiller ilmselt maha müüma oma osaluse edukas Hiina ühisettevõttes CR Snow. Pildil CR Snow tootmisliin Shenyangi tehases.
Et kahe maailma suurima õlletootja ühinemine sujuks, peab SABMiller ilmselt maha müüma oma osaluse edukas Hiina ühisettevõttes CR Snow. Pildil CR Snow tootmisliin Shenyangi tehases. Foto: Sheng Li / Reuters

Maailma suurimad õlletootjad Anheuser-Busch InBev NV ja SABMiller Plc jõudsid lõpuks kokkuleppele selles, et AB InBev ostab SABMilleri 107 miljardi dollari eest, luues tehinguga maailma käibelt suurima tarbekaupu tootva ettevõtte.

Et konkurentsiametnike heakskiidu saamine siin- ja sealpool Atlandi ookeani ladusamalt läheks, müüb SABMiller eelnevalt maha oma 58 protsendi suuruse osaluse Molson Coors Brewingus. SABMilleri osaluse Coorsi õlut tootvas firmas ostab 12 miljardi dollari eest teine osanik, MillerCoors LLC, teatas Bloomberg.

Bloombergi teatel võib aga müüki minna ka SABMilleri osalus Hiina õlletootjas CR Snow.

Budweiseri, Beck'si ja Stella Artois' tootja AB InBev ning Foster'si, Grolschi ja Peroni tootja SABMilleri ühinemine loob ettevõtte, mille kasum on ligi pool kogu maailma õlleturul teenitavast kasumist. Analüütikute hinnangul teenib ühendettevõte järgmisel aastal ligi 25 miljardit dollarit tegevuskasumit.

Ühendettevõtte õllemargid on 30 maailma suurimast õlleturust 24 turu müügiedetabelites kas esimesel või teisel kohal, märkis agentuur.

Ühendfirma aktsiad noteeritakse Brüsselis, Mexico Citys ja Johannesburgis.

Tehingut finantseerib AB InBev pankade konsortsiumi abil, kes paneb välja 70 miljardit dollarit. Osa rahast leiab ettevõte ise.

Kui tehing peaks aga konkurentsiametnike vastuseisu tõttu läbi kukkuma, tuleb Belgia õllehiiul maksta leppetrahvi kolm miljardit dollarit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles