Swedbanki analüütik: euribor langeb lähiajal edasi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina.
Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina. Foto: Toomas Huik

Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina põhjendas euribori langust Euroopa Keskpanga (EKP) ekspansiivse rahapoliitikaga ning ütles, et euribor langeb lähiajal veel.

«Ma ei näe põhjust, miks ta ei peaks langema. Minu hinnangu järgi läheb euribor lähiajal veel rohkem langusesse,» ütles Mertsina BNSile.

«Praegune euribori intressimäär ei kajasta täpselt neid laenuintresse, mis rahaturul on. Kui vaadata pool aastat ette, siis järgmise aasta keskpaigas jõustub euribori märkimise reform. Kui praegu küsitakse euribori märkivatelt pankadelt, et millise laenuintressiga nad laenu annaksid, siis pärast reformi muutub olukord reaalsemaks - küsimus muutub selliseks, et millise intressiga nad tegelikult laenu annavad,» rääkis Mertsina.

Euribori eelmine madalaim tase oli 0,000 protsenti 4. novembril. Reedel langes kuue kuu euribor rekordmadalale: -0,002 protsenti.

«Nii kaua, kui Euroopa Keskpank süvendab oma rahapoliitika ekspansiivsust ehk muudab rahapoliitikat lõdvemaks, siis sealt ei peaks tulema sellist otsust, et intressid hakkavad tõusma. Millal nad tõusevad, seda on praegu väga raske hinnata,» lisas Mertsina.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles