Elektri börsihind kallines kuuga kümnendiku

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elektriliin.
Elektriliin. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Võrreldes septembriga kallines elektri börsihind Eestis oktoobris 10,3 protsenti 34,97 eurose keskmise hinnani, teatas võrguoperaator Elering. Lätis ja Leedus aga kerkis ühe megavatt-tunni hind 27,4 protsenti 56,44 euroni, püstitades ühtlasi Balti riikide vahelise hinnaerinevuse rekordi - 21,5 eurot.

Põhjamaade elektribörsi Nord Pool Spot (NPS) Soome hinnapiirkonna keskmine elektrihind oktoobris oli 33,49 eurot megavatt-tunni eest, kerkides kuuga 5,5 protsenti. NPS süsteemihind kerkis oktoobris 26,8 protsenti 22,13 euroni megavatt-tunni eest.

Päev-ette ülekandevõimsuste jaotamise järel oli Eesti ja Soome võimsusvoog 734 tunnil suunatud Soomest Eesti poole ning 11 tunnil vastupidi. Kauplemiseks antud ülekandevõimsusest Soome-Eesti suunal kasutati ära 66 protsenti.

Eesti ja Läti vaheline võimsusvoog oli 744 tunnil suunatud Eestist Lätti ning ühel tunnil Lätist Eestisse. Eesti-Läti suunal kasutati ülekandevõimsusest ära 97 protsenti, sealjuures oli ühendus maksimaalse ülekandevõimsuse ulatuses koormatud 612 tunnil.

Süsinikdioksiidi emissioonikvootide hindades, mis elektri tootmishinnale otsest mõju avaldavad, suuri muutusi võrreldes septembriga Elerigni teatel ei toimunud. Madalaim sulgemishind oli 7,96 ja kõrgeim 8,65 eurot ühe tonni kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles