Eesti ettevõte müüb Lõuna-Koreasse arooniajahu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Simuna külmkuivatustehas 
avati pidulikult paari aasta eest ning praegu käib tehases töö peamiselt Aasiast saabunud tellimuste täimiseks.
Simuna külmkuivatustehas avati pidulikult paari aasta eest ning praegu käib tehases töö peamiselt Aasiast saabunud tellimuste täimiseks. Foto: Arvet Mägi

Lääne-Virumaal Simunas asuva külmkuivatamistehase Freezedry OÜ tegevjuhi Mermi Kanguri sõnul sündis Aasiasse ekspordi koostöölepe tänu mitmetele osapooltele.

«Seda tehingut aitavad vahendada eestlased, rootslased, ameeriklased ning korealased jõuavad selle veel ka kinni maksta,» nentis ta. Edaspidi loodab Mermi Kangur, et Eesti firmal õnnestub sõlmida Lõuna-Koreaga ärisuhted ka otse, teisi vahendajaid kasutamata.

Viimased kuud ongi tehas töötanud enamjaolt Lõuna-Korea tellimusmahtude täitmiseks ning kuus saadetakse Aasiasse keskmiselt viis tonni arooniajahu.

Paari aasta eest külmkuivatusseadmed soetanud OÜ Freezedry jaoks on tegevjuhi sõnul tegemist äärmiselt positiivsete arengutega. Seda enam, et alguses seisis tehas tehnikarikke tõttu kuid jõude. Nüüd on aga probleemid ületatud ja tehas töötab täiel võimsusel. «Hetkel ei ole minutitki vaba aega ja töö tehases käib 24 tundi ööpäevas, seitse päeva nädalas,» sõnas Mermi Kangur.

Põnevad ajad

Lisaks arooniajahule on külmkuivatustehases valmistatud veel muidki põnevad tooteid nii Eesti kui ka välismaa ettevõtetele. Näiteks iirlased käisid külmkuivatamas oma kookosrasva baasil tehtud maasikaassortiikomme. «Naljakas oli see toomise protsess, kuna kommid olid pakitud suurtesse kohvritesse kuivjää sisse ja kohale lennutati need Ryanairiga,» rääkis Mermi Kangur ja lisas, et maiused säilisid siiski suurepäraselt ja tulemus oli muljetavaldav.

«Meie naturaalsete jahude vastu on hakatud ka Eestis järjest enam huvi tundma,» sõnas Mermi Kangur. Näiteks enamik suurematest Eesti teetootjatest on pöördunud osaühingu Freezedry poole, kuna külmkuivatatud toode annab juba väikeses koguses väga hea aroomi ja maitse. «Rohkem tehakse marjateesid praegu aga essentsidest, seega konkurentsieelise suurendamiseks soovivad teevalmistajad oma tooteid naturaalsemaks muuta,» lausus ta.

Tootearendust on tegemas ka osaühing Seenehunt, kes hakkab Simuna külmkuivatustehases külmkuivatama nii austerservikuid kui ka kuningservikuid.

Toreda koostöönäitena tõi Mermi Kangur välja veel OÜ Chocolala, mis kasutab oma trühvlite valmistamiseks nii arooniajahu kui ka kuusevõrsejahu.

Medalid käes

Lisaks valmib vaarikajahust maitsev vaarikakreem. Esimese Eesti ettevõttena pälvis Chocolala nende toodetega ka mainekad auhinnad rahvusvahelisel International Chocolate Awards võistlusel. Kuldmedal saadi vaarikakreemi eest, hõbemedal kuusevõrsekommi ning pronks kadakamarja-aroonia kommi eest.

Mermi Kangur peab oma missiooniks innustada väiketootjaid tarvitama enam külmkuivatatud saadusi ja mõtlema välja uusi põnevaid tooteid. «Ma ei ole kunagi ühelegi väikeettevõtjale ära öelnud, kes tahab tulla midagi katsetama,» sõnas ta. Tehas on näiteks isegi Maaülikoolile kaheksa kandikutäit ternespiima külmkuivatanud. Tehasejuhi sõnum on: kõik, kes tahavad katsetada, on nende juurde oodatud.

Lisaks teenuse pakkumisele on osaühingul Freezedry plaanis turule tulla uute toodetega. «Püüame teha seda, mis meile endalegi põnevam on,» lausus Mermi Kangur ja nentis, et Lõuna-Korea annab hea võimaluse saada jalad alla, tänu millele on võimalik edaspidi investeerida juba enda tootearendusse. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles