Arco Vara müüs oma nõude Hillar Tederi firma vastu

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arco Vara.
Arco Vara. Foto: Arco Vara

Arco Vara tütarfirma võõrandas koos viivistega ligi 138 miljoni kroonini ulatuva nõude Hillar Tederi firma Celia Crowd (varasem Ühendatud Kapital) vastu Eve ja Margus Finki firmale EMF Invest.

Arco Vara börsiteate kohaselt on tehingu väärtus Tehingu väärtus on 52 miljonit krooni ning tehingu tulemusena tekib kontsernile 18,9 iljonit krooni erakorralist kasumit.

Kaks aastat tagasi laenas Arco Investeeringute AS Sigma Real Estate Ltd-le 10 miljonit dollarit. Laenu garanteeris Ühendatud Kapital. Kuna laenu ei tagastatud, esitas Arco eelmise aastsa veebruaris. hagi  Eesti Kaubandus-Tööstuskoja Arbitraažikohtusse.

Arbitraažikohtu mullu detsembris langetatud otsusega kohustati Ühendatud Kapitali tasuma Arcole põhivõlgnevus 10 miljonit dollarit, sellelt arvestatud intressid  906 666 dollarit, viivised 773 698,63 dollarit ja alates mullu 22.detsembrist põhivõlgnevuselt arvutatud viivis 8 protsenti aastas, mis teeb eilse seisuga seisuga teeb  705 753,30  dollarit. Lisaks kohustati Ühendatud Kapitali tasuma arbitraažkohtu kulude hüvitis pea 1,1 miljonit krooni. Kokku on nõude summaks eilse seisuga 137,9 miljonit krooni.

Arco on nõude sissenõudmiseks alustanud erinevaid kohtumenetlusi sh taotlenud vahepeal varatuks muudetud Ühendatud Kapital AS pankrotti, samuti on Arco vaidlustanud Ühendatud Kapitali varadega toimunud täitemenetluse erinevaid toimingud. Kokku on käesoleval hetkel Arcol pooleli 5 kohtumenetlust, mis on seotud Ühendatud Kapitaliga.

Arco hinnangul kestavavad kohtumenetlused veel kuni viis aastat ning arvestades, et Ühendatud Kapital AS on vahepeal muutunud varatuks äriühinguks, ei ole ilmselgelt reaalne, et pankrotimenetluse käigus saaks Arco oma nõuet olulises ulatuses rahuldatud.

Arco bilansis on nõue Celia Crowdi vastu juba mullu alla hinnatud 3 miljonile dollarile ehk ligi 33,1 miljonile kroonile, mistõttu firma juhatus pidas nõude võõrandamist majanduslikult otstarbekamaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles