Soome parlamendisaadikud: kivisöe põletamine tuleks ära keelata

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kivisöel töötav elektrijaam Pori lähedal.
Kivisöel töötav elektrijaam Pori lähedal. Foto: PVO

Soome parlamendisaadikute ettepanekul peaks valitsus keelustama kivisöe põletamise energia tootmiseks 2030. aastast alates.

Kivisöe keelustamise ettepaneku tegi Energiaremonttiryhmä, Soome parlamendi Eduskunta eri fraktsioonide poliitikutest koosnev energiapoliitika uuendamisele keskendunud mitteametlik komisjon.

«Kui signaal antakse 15 aastat varem, on energeetikaettevõtetel aega leida lahendusi,» ütles rühma juht Kai Mykkänen valitsusliitu kuuluvast Koonderakonnast, vahendas Soome rahvusringhääling YLE.

Kivisöe kasutamine Soomes energia tootmiseks on viimastel aastatel vähenenud. Elektribörsil on hind odavnenud ning paljalt elektri tootmine kivisöest ei tasu enam ära. Küll aga on Helsingis, Lahtis, Turus ja Vaasas kivisöel töötavad elektri ja soojuse koostootmisjaamad.

Soome eksporditi mullu poole miljardi euro eest kivisütt, peamiselt Venemaalt, Poolast ja Põhja-Ameerikast.

Peaministri Juha Sipilä valitsuse programmis on mittetaastuvate energiaallikate nagu kivisöe ja naftapõhiste kütteainete kasutamise vähendamine aastaks 2030 ja taastuvenergia osakaalu suurendamine 40 protsendini Soome energiatoodangust. Valitsus kavatseb kivisöe kasutamise lõpetada kaudselt, saastemakse tõstes, mis aga Eduskunta saadikute arvates ei pruugi anda tulemusi.

Rühma hinnangul on kivisöe põletamine isegi koos maksutõusudega odav, sest selle nagu teistegi toorainete hinnad on viimasel ajal maailmaturul märkimisväärselt kukkunud. Seega tuleks saadikute arvates kivisöe põletamine otsesõnu seadusega keelustada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles