Maerski juht hoiatab: maailma majandus kasvab prognoositust aeglasemalt

PM Majandus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maerski konteinerlaev
Maerski konteinerlaev Foto: SCANPIX

Taani päritolu maailma suurima konteinerlaevade operaatori A.P. Moeller-Maerski tegevjuhi Nils Smedegaard Anderseni hinnangul kasvab maailma majandus tänavu selgelt aeglasemas tempos kui rahvusvahelised organisatsioonid nagu IMF seda on prognoosinud.

Andersenil on maailma kaubanduse hetkeseisu ja lähituleviku kohta üsna hea ülevaade, kuna umbes 15 protsenti kogu maailmas meritsi liigutatavatest tarbekaupadest liigub just Maerski vahendusel.

«Me usume, et maailmamajanduse kasvutempo aeglustub,» ütles ta intervjuus Bloombergile. «Kaubandus on hetkel märgatavalt nõrgem kui see suuremate ametlike prognooside järgi olema peaks.»

IMF langetas oktoobris maailma käesoleva aasta SKT kasvuprognoosi 3,3 protsendilt 3,1 protsendile, nimetades peamise põhjusena arenevate turgude nõudluse nõrka kasvu, mille põhjuseks börsikaupade madalad hinnad. Järgmise aasta prognoos langetati samal ajal 3,8 protsendilt 3,6 protsendile. Kuid ka need näitajad on Anderseni sõnul liiga optimistlikud.

«Me koostame ka ettevõttesiseselt makromajanduse prognoose ning me näeme, et kasv on tänavu oodatust väiksem – eriti arenguriikides, kuid võib-olla ka Euroopas. Ka 2016. aasta suhtes oleme me teistest veidi pessimistlikumad,» lisas ta.

Maerski konteinerlaevade üksus teatas reedel 61 protsendi suurusest kasumilangusest, mille tingis kaupade laevadega transportimise paigalseis, võrreldes mulluse tulemusega. Madal kasv on eriti valulik tööstusele, mille üheks suurimaks paineks on niigi probleemid üleliigse võimekusega ehk lihtsamalt öeldes – kaubata laevad seisavad tühjana.

Maersk Line teatas eelmisel nädalal, et vähendab ettevõtte efektiivsuse suurendamise programmi raames 23 000 kaldatöökohast vähemalt 4000.

Anderseni sõnul on erilise löögi all olnud Aasiast Euroopasse eksportimine, kuna suured eksportöörid nagu Hiina ei suuda nõrga euro tõttu konkurentsivõimelisi hindu pakkuda. 2008. aasta globaalsele finantskriisile järgnenud majanduslangusele sarnast arengut ta lähiajaks siiski ei ennusta.

«Me küll näeme, et kaupu eksportivate ja importivate riikide vahel toimuvad teatud ümberjaotused,» ütles ta. «Kuid see ei tohiks viia üldise kriisini. Hetkel pole ühtegi märki sellest, et see võiks juhtuda.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles