Imre Sooäär uuest lennufirmast: natuke rohkem on vaja pingutada 40 milku eest

Georgi Beltadze
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Imre Sooäär
Imre Sooäär Foto: SCANPIX

Taanis tehnilistel põhjustel hilinevat Kopenhaageni-Tallinna lendu oodanud riigikogulane Imre Sooäär (RE) kirjutas pühapäeva õhtul sotsiaalmeedias, et uude rahvuslikku lennufirmasse Nordic Aviationi investeeritud 40 miljoni euro eest oleks ta ettevõtte meeskonnalt oodanud paremat PR-kampaaniat ja usaldust loovaid samme.

Postimees avaldab Sooääre Facebooki postituse täismahus:

Ma ei imesta ega kurda, kui mind alljärgneva kommentaari eest risti lüüakse. Eks iga algus on raske.

Loen online Postimees uudist ja ise samuti Kopenhaagenis kinni, teel koju.

Selgus, et mu kinnitatud piletile kell 15:00 kojulendu pole, või seal pole nii palju kohti, kui oli esialgsele Estonian Airi lennule broneeritud. Ei selgitatud ka, jäeti maha. Küll aga lubati täna pärastlõunal koju vedada. Lubadus ei täitunud, pole hullu. Ei vabandatud ka. Ei ootagi vabandust.

Mõistan keerulist algust ja hoian pöialt. Järgmine tärmin 23:55. Samas ei nurise, eestlased on kannatlikud. Anname uuele firmale aega oma tiibu sirutada. Las tõestavad ennast. Riigikogu liikmena mina enne täna lennukisse ei astu, kui kõik ülejäänud Eesti Vabariigi kodanikud on pardal. Ja ma ei ütle seda populismist. Mul pole enam hääli vaja. Mul on lihtsalt veidi piinlik, et riigikogu ega valitsus pole suutnud nende aastate jooksul maksimumi anda, et Euroopa Komisjoni reeglitega vastuollu minemist ära hoida.

Kus oli riigikontroll? Kus oli ministeerium? Kus oli parlamentaarne järelevalve? Kus oli meie transpordivolinik Siim-Kloostri-Taga-Metsas?

Samas 20-aastase kogemusega turismiettevõtjana tahan ka otsustajate kaitseks öelda, et kuulikindlaid lahendusi pole olemas. Ma ei toeta nende arvamust, kes täna on suure suuga «tagantjärele targad».

Me ei tea, milline oleks olnud negatiivne mõju maksumaksja raha «laristamise» asemel Eesti majandusele.

Eksminister Maris Lauri on ühe tõsiseltvõetava uuringu teinud, mille tulem pole kuigi roosiline. Me kõik saame ainult oma tegematajätmisi ausalt tunnistada, neist õppida ja edasi minna.

Minu küsimused Estonian Airi kohta riigikogus on sisuliste vastusteta jäänud. Me võime aasida Säästujuht-Tero-33K-Taskila palga üle, mida minister Parts igati õiglaseks pidas, samas ei suutnud minister mulle anda ammendavat vastust Soome hokimeeskonna toetamise kohta sadade tuhandetega Eesti maksumaksja taskust. Aga see taas tagantjärele tarkus.

Siniste T-särkide asemel oleks siiski oodanud täna hommikul uuelt «rahvuslinnu taastamise» meeskonnalt veidi paremini läbi mõeldud PR-kampaaniat ja usaldust loovaid samme. Lenda mu lipuvärvi T-särgi järgi, sest «lennud toimuvad» lihtsalt ei veena piisavalt. Vähemalt mitte siin Kopenhaagenis, kus eestlased kojulendu ootavad.

Natuke rohkem on vaja pingutada 40 milku eest, mida maksumaksjad valitsuse käe läbi üleöö investeerisid. Aga anname neile aega. Olen nõus riigikogu turismi- ja toidu saadikuühenduse esimehena õla alla panema ja tunnen samas kaasvastutust.

Sorry, kui kellegi egosid riivasin. Neid võib hulgi olla. Aga ütlemata jätta ka ei saanud. Ükski uus algus pole kerge.

Reisijad ööl vastu esmaspäeva lennujaamas. Foto: I. Sooäär
Reisijad ööl vastu esmaspäeva lennujaamas. Foto: I. Sooäär Foto: Facebook

Öösel kella 3 ajal kodumaale jõudnuna märkis ta, et lennuki väsinud nahkistmed on täitsa mugavad ja pühapäeva hommikul kell 9 alanud teekond on 18 tundi hiljem lõppenud.

«Päevinäinud lind (ikka hulga eakam kui Koit ja Hämarik) toob meid tundmatu aktsendiga rääkivate stjuardesside naeratuste saatel Tallinna,» kirjutas ta sotsiaalmeedias. «Inimtühja lennujaama ootesaalis üürgab Lotte filmimuusika: «Here we go, here we go» ja tüdinud pagasitöötaja hõikab: «Saada see käru juba siia!» Teadmine, et hokilitrid on siin tehtud sõnnikust ja maailma parimal Fashion Weekil kõnnivad modellid vaid karkudel, ei jäta mingit kahtlust... Oleme koju jõudnud. Ainult Eesti saab oma külalisi nii innovatiivselt vastu võtta! Ühtegi taksot pole, aga see on küll kõige viimane mure, kui jalad juba kodumaa pinnal. Isegi kui enam otse ja omadega ei saa, siis kodu on ikkagi kõige parem!»

Esialgsete plaanide kohaselt oleks lend pidanud saabuma Tallinna pühapäeval kell 17.30. Järgmise info kohaselt oleks pidanud suurem Fokker 100 tüüpi lennuk Kopenhaagenis lendu oodanud reisijad koju tooma kell 23.55 kohaliku aja järgi (00.55 Eesti aja järgi). Tegelikult väljus lennuk kella 1.40 ajal meie aja järgi ning jõudis Eestisse kella 3 paiku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles