Relvakontsern: lääne sanktsioonide mõju Vene relvaekspordile on väike

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalašnikov
Kalašnikov Foto: SCANPIX

Lääne sanktsioonidel ei ole olnud suurt mõu Venemaa sõjalistehnilisele koostööle teiste riikidega, relvaekspordi maht ei ole muutunud, ütles riikliku relvakontserni Rosoboronexport esindaja Mihhail Zavalii.

«Arvudest rääkides esineb meil pea igal aastal relvaekspordi kasvu väärtuses 1,5-2 miljardit dollarit,» ütles Rosoboronexpordi peadirektori nõunik pühapäeval Dubai lennundusmessil.

2014. aastal küündis Rosoboronexpordi relvaeksport 13 miljardi dollarini, sõnas Zavalii. «Sel aastal jääb maht ilmselt samaks. Öelda, et see (lääne sanktsioonid) on meie mahtu mõjutanud - ei, ei ole.»

Sanktsioonid on tema sõnul mõju avaldanud mõnede õhujõudude toetuskompleksi kuuluvate seadmete nagu raadiosegamisvahendid ja radarid tootmisele. Samuti on see mõjutanud mõnede lennukitüüpide tootmist, sõnas ta.

«Mõju pole olnud kuigi suur. Vastupidi, see on sundinud meie firmasid meelde tuletama potentsiaalseid arendustegevusi, mis on hoitud «vahetus reservis»,» sõnas Zavalii.

Paljusid relvakomponente, mida tuli varem importida, valmistatakse nüüd Venemaal, lausus Rosoboronexpordi esindaja. Kahe-kolme aasta jooksul lahendatakse probleem täielikult, ütles ta.

USA, Euroopa Liit ja veel mitu lääneriiki on kehtestanud Venemaale kaks sanktsioonidepaketti Krimmi okupeerimise ning Ukraina idaosas separatistliku konflikti õhutamise ja selles osalemise eest. Meetmed hõlmavad isikutevastaseid sanktsioone Vene ametnikele ja Ukraina separatistidele ning piiravaid meetmeid Vene energeetika-, pangandus- ja finantssektoritele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles