Kluge kaebab ringkonnakohtu otsuse edasi riigikohtusse

Nele-Mai Olup
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrus Kluge.
Andrus Kluge. Foto: Andres Haabu / Äripäev

Tallinna ringkonnakohus jättis reedel jõusse finantsinspektsiooni (FI) omaaegase ettekirjutuse taandada Krediidipanga nõukogu esimees Andrus Kluge ametist – Kluge aga kaebab otsuse riigikohtusse edasi.

«Tegemist on põhimõttelise vaidlusega ja kaeban otsuse igal juhul riigikohtusse edasi,» teatas Kluge Postimehele.

Kluge ütles, et kohtuotsus on kindlasti pettumus, aga eelkõige seetõttu, et halduskolleegium kahjuks ei pidanud võimalikuks sisuliselt kaaluda tõendeid ja argumente, mis kohtu ette pandi, vaid piirdus napi kaheleheküljelise hinnanguga, et otsust ei muudeta.

Kluge sõnul on ühelt poolt hea tõdeda, et FI seisab enda sõnul finantssüsteemi puhtuse eest. «Teiselt poolt on kahetsusväärne see, et kõlavate deklaratsioonide taga on üksjagu variserlikkust,» märkis ta.

«Kui FI räägib sobimatute isikute väljatõrjumisest finantssektorist, siis tegelikus elus puudutab see väide siiski ainult koha kättenäitamist neile, kes on inspektsiooni ebasoosingus. Kui aga räägime Moskva Panga arvukatest seaduserikkumistest ja seotusest laialt tuntud altkäemaksu afääriga, siis FI põhimõtteliselt seda ei uuri, kuigi võiks ja peaks,» ütles Kluge.

Eesti riigi jaoks on tema sõnul väga suureks probleemiks kujunemas see, et inspektsioon naudib kontrollimatut suvaõigust, mille nurgakiviks on seaduste ja moraalinormide valikuline kohaldamine. «See viib lõpptulemusena ühiskonna klannistumiseni ja vabade inimeste valikulise tasalülitamiseni, mis pikkamööda lämmatab demokraatliku ühiskonna,» ütles Kluge.

Kluge sõnul jõudis FI oma tunamullu tehtud ettekirjutuses veendumusele Kluge sobimatuses pangajuhiks. «Finantsinspektsioonil oli üksnes võimalik tõstatada see küsimus aktsionäride ees, kuid aktsionärid olid ja on otsustuses vabad. Kuigi panga aktsionärid otsustasid mind tagasi mitte kutsuda, soovisin FI ettekirjutuse tühistamist kohtus,» selgitas Kluge.

«Erinevalt FI avaldatud väitest ei kinnitanud ringkonnakohus minu sobimatust ega hinnanud pangajuhi vastavust, vaid siiski kontrollis FI ettekirjutuse seaduselevastavust, millele oli esitatud kaebus,» lisas ta.

FI sõnul ei sobi Kluge Krediidipanga juhtkonda, kuna tal puudub laitmatu ärialane reputatsioon. FI on varem Kluget süüdistanud selles, et ta on end isikuliselt lasknud kiskuda Krediidipanga aktsionäride vahelisse võimuvõitlusesse, sealjuures kaasates isegi oma abikaasa.

FI tegi 2013. aasta septembris Krediidipangale ettekirjutuse Kluge nõukogu juhi kohalt tagasi kutsuda. Kluge kaebas seepeale FI halduskohtusse, kuid kohus ei rahuldanud Kluge kaebust FI vastu, pärast mida pöördus Kluge ringkonnakohtusse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles