EKRE nõuab Estonian Airi viimase kuue aasta tegevuse auditeerimist

Nele-Mai Olup
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
7. novembri õhtul 17.30 paiku saabus Tallinna lennujaama viimane Estonian Airi lend.
7. novembri õhtul 17.30 paiku saabus Tallinna lennujaama viimane Estonian Airi lend. Foto: Erik Prozes

Eesti Konservatiivne Rahvaerakond (EKRE) nõuab, et Estonian Airi viimase kuue aasta tegevuse kohta viidaks läbi sõltumatu audit, et selle alusel nõuda avalikkusele tekitatud kahju hüvitamist neilt, kes selle eest vastutavad on.

EKRE sõnul on vastuvõetamatu, et Eestis võib raisata ja kantida rahva raha lõpmatult, ilma et keegi mingitki vastutust kannaks. Estonian Airi viimase kuue aasta tegevuse auditeerimine võimaldaks aga asuda nõudma avalikkusele tekitatud kahjude hüvitamist neilt, kes oma otsustega Estonian Airi äritegevuse lõpule kaasa aitasid, seisab pressiteates.

EKRE leiab, et Estonian Airi peale kulutatud enam kui 100 miljonilt eurot koos miljonite väärtuses kasutuks muutunud piletite kompenseerimise ja uue lennufirma käivitamisega on eelkõige Juhan Partsi aastatepikkuse tegevuse tagajärg. Kaasvastutust kannavad aga nii varasem rahandusminister Jürgen Ligi, endine peaminister Andrus Ansip kui ka Estonian Airi nõukogu liikmed.

Ühtlasi on EKRE seisukohal, et Estonian Airi hävingusaaga muudab Partsi edutamise Euroopasse võimatuks, kuna Partsil puudub nii pädevus kui ka moraalne õigus taolise ameti peale siirdumiseks.

«Eesti riik on teadnud juba ligi kolm aastat, et ta ei tohi sellisel kujul maksurahaga Estonian Airi üleval pidada,» selgitas EKRE esimees Mart Helme.

«Kui me vaatame komisjoni otsust, siis on selge, et me ei pannud lennufirmasse raha mitte restruktureerimiseks, vaid pumpasime sinna kahjumi katteks maksuraha, rääkides suitsukatteks juurde juttu ümberkorraldustest. Kogu seda protsessi viis algusest lõpuni läbi pikalt majandusministri kohal istunud Juhan Parts, kes soovib nüüd autasuks rahvale tehtud kahju eest saada soojale kohale Euroopa Audiitorite kojas.»

Helme hinnangul taandub Estonian Airi miljonite eurode suunamine Reformierakonna ja IRLi valitsuskoalitsiooni otsustele. «Pole võimalik, et nii suuri summasid sai uputada – ja mitte ühe korra vaid korduvalt – ilma Reformierakonna selge heakskiiduta ja rahandus- ning peaministri isikliku intensiivse osaluseta protsessis. Ajal, kui Jürgen Ligi demagoogitseb õpetajate palgatõusu teemal leiab valitsus vaevata samas suurusjärgus raha, et maksta nüüd juba mittetoimiva Estonian Airi kasutuks muutunud pileteid kinni,» leiab Helme.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles