Putin kiitis heaks välisriikide vara arestimise seaduse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Putini otsuse ajend on kohtutüli Jukose aktsionäridega.
Putini otsuse ajend on kohtutüli Jukose aktsionäridega. Foto: Reuters

Vene president Vladimir Putin allkirjastas kolmapäeval välisriikide Venemaal asuva vara arestimise seaduse, mille ajend on kohtutüli Jukose aktsionäridega. Seadus jõustub jaanuaris.

Seaduse järgi võib Venemaa tühistada välisriikide varadele kehtiva õigusliku puutumatuse vastumeetmena teise riigi sammudele Vene varade puutumatuse tühistamiseks.

Seadus ei puuduta saatkondadele ega sõjalistele missioonidele kuuluvat vara ega kunstiteoseid, mida tuuakse Venemaale eksponaatidena.

Oktoobris külmutati vastavalt kohtu otsusele Venemaa riikliku meediafirma VGTRK 7,5-protsendiline osalus Euronewsis seoses naftafirma Jukos aktsionäride Moskva-vastase nõudega.

Belgia ja Prantsusmaa kohtuvõimud asusid juunis kahes riigis asuvaid Vene varasid konfiskeerima, sealhulgas külmutati lühikeseks ajaks Vene saatkonna pangakontod Belgias. Selle õiguslik alus on Haagi arbitraažikohtu mullune otsus rahuldada naftafirma Jukos endise omaniku Group Menatep Limited (GML) nõue Vene riigi vastu 50 miljardi dollari suuruses summas, mis tuli välja maksta tänavu 15. jaanuariks.

Kohtu hinnangul sundis Kreml Jukose ülemäära kõrgete maksunõuetega pankrotti ja müüs seejärel kompanii varad riigiettevõtetele. GMLi tütarfirmad Hulley Enterprises ja Yukos Universal esitasid Venemaa vastu hagi juba 2005. aastal.

Algne kompensatsiooninõue oli üle 100 miljardi dollari, ent see langetati 50 miljardile, mis vastab Jukose väärtusele 2007. aastal, kui lõppes firma pankrotimenetlus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles