Hansson: rahatrükkimine on mõjuma hakanud

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Panga president Ardo Hansson.
Eesti Panga president Ardo Hansson. Foto: Peeter Langovits

Eesti Panga presidendi Ardo Hanssoni hinnangul tundub, et rahamahu poliitika (QE) on mõjuma hakanud ja eurotsooni inflatsioon on kasvama hakanud.

«Möödunud kuu tulemust vaadates on lootustandev tunne, et see rahatrükipoliitika mõjub,» ütles Hansson täna konverentsil Kinnisvara 2015. Tema sõnul on mõni kuu parem, mõni halvem, kuid üldjoontes näitab eurotsooni inflatsioon taastumise märke.

Rahamahu poliitika kestab järgmise aasta septembrini. Hanssoni sõnul tuleb eurotsooni keskpankade juhtidel lähiajal selgusele jõuda, kas seda on mõistlik jätkata või mitte.

«Järgmiste kuude käigus peab otsustama, mis saab edasi järgmine aastal,» rääkis Hansson. «Peab arutama, kuidas tegurid mõjutavad inflatsiooni ja vaatama, et kui ühekordsed tegurid välja võtta, kas see kasvab või kahaneb.»

Jaanuari lõpus otsustas Euroopa Keskpanga (EKP) nõukogu alustada igakuiste varaostudega mahus 60 miljardit eurot. Igakuiseid oste plaanitakse teha selle aasta märtsist järgmise septembrini, kuid kindlasti niikaua, kuni nähakse püsivat korrektsiooni inflatsioonis, mis on kooskõlas EKP eesmärgiga hoida inflatsioon euroalal keskpikas perspektiivis alla kahe protsendi, kuid selle lähedal. Ostetava vara hulka kuuluvad euroala valitsuste ja Euroopa institutsioonide võlakirjad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles