Euroopa on kuulutanud pankadele sõja

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantslased ja saksla tahavad 7. detsembril raha pangast välja võtta.
Prantslased ja saksla tahavad 7. detsembril raha pangast välja võtta. Foto: SCANPIX

Saksamaalt alguse saanud üleskutse 7. detsembril pankadest kogu raha välja võtta sai eriti populaarseks Prantsusmaal ning on nüüdseks kanda kinnitanud veel mitmes Euroopa riigis.


Kuna Prantsusmaa protestid riiklike kokkuhoiumeetodite vastu pole edu toonud, on uueks sihiks võetud pangandus ning hetkel on ideega ühinenud üle 9000 inimese.

«See kui hullusti asi pankadele lõpeb sõltub sellest, kui palju raha pangast välja võetakse. Pangajooksud võivad olla väga ohtlikud.

Kui inimesed tahavad rohkem sularaha võtta, kui panga varakambris parajasti jagub, läheb pank pankrotti,» sõnas Müncheni majandusinstituudi majandusteadlane Klaus Abberger.

Kui pank läheb pankrotti, viib see omakorda üleüldise paanikani ning üha enam inimesi tahab oma raha kätte saada.

«Kui hullusti lõpeb 7. detsember Euroopale, sõltub sellest, kui hästi pangad selleks valmistuvad,» sõnas Abberger.

«Panganduse hävitamine on suurem kahju, kui pankuritele makstavad prisked palgad ja boonused. Pankade eesmärk on raha liikvel hoida, intresse teenimata süsteem ei toimi,» vahendab Abbergeri sõnu jetzt.de.

Lisaks Prantsusmaale ja Saksamaale jagub ideele toetajaid ka Kreekas, Hollandis, Suurbritannias ja Itaalias.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles