Rahandusministeerium asutab keskse riigihankeüksuse

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigihalduse minister Arto Aas.
Riigihalduse minister Arto Aas. Foto: Jaanus Lensment

Riigi Tugiteenuste Keskuses (RTK) alustab uuest aastast tööd hankeüksus, mis hakkab keskselt korraldama riigiasutustele riigihankeid, teatas rahandusministeerium.

Ministeeriumi teatel on eesmärk tõsta riigihangete kvaliteeti ja usaldusväärsust ning vähendada asutuste tehnilist tööd ja selleks kuluvat aega, ühtlasi hoides kokku ka maksumaksja raha.

Lisaks on hankeüksuse ülesanne suurendada riigihangetel targa tellijana pakkujate arvu ning tagada laiemad võimalused konkureerida ka väikese ja keskmise suurusega ettevõtjatel, märkis ministeerium pressiteates.

«Tulemuslikud riigihanked sünnivad korralikust praktikast ning hankeüksus on siin asutustele abiks. Ühelt poolt koondub keskusse professionaalne oskusteave, mis aitab hankijal olla võimalikult tark tellija ja teisalt toetab suurenenud praktika ka hangete sujuvamat korraldamist pakkujate jaoks,» ütles riigihalduse minister Arto Aas.

Aasa sõnul väheneb lisaks ka tugitegevuste dubleerimine ja riigiasutused saavad enam keskenduda oma põhitegevusele. «Hangete keskne korraldamine lähtub valitsuse riigireformi eesmärkidest ja tegevussuundadest. Tulevikus saavad riigiasutused hakata RTK kaudu ka ühishankeid tegema ning seega aega ja raha kokku hoida,» lisas ta.

Esimesena liitub hankeüksusega aasta alguses riigikantselei, seejärel justiits- ja rahandusministeerium koos valitsemisala asutustega.

«Hankeüksuse ülesanne on korraldada professionaalselt riigihankemenetlusi, näiteks vormistada  alus- ja menetlusdokumente ning toimetada riigihangete e-keskkonnas. Hankeüksuse kui kompetentsikeskusel on tähtis roll ka turuga suhtlemisel,» teatas ministeerium.

Samalaadse hankeüksuse, Riigi Kaitseväeinvesteeringute Keskuse loomist planeerib ka kaitseministeerium, et tagada keskselt tulemuslik hangete korraldamine ning taristu arendamine ja haldamine.

Juba tegutseb keskse hankeüksusena Registrite ja Infosüsteemide Keskus (RIK), pakkudes riigiasutustele infotehnoloogia ja kommunikatsiooni valdkonnas riigihangete korraldamise teenust.

Rahandusministeerium esitab valitsusele kokkuvõtte keskse hankeüksuse tegevuse tulemustest ning ettepanekud hangete konsolideerimise jätkamiseks 2017. aasta kevadel.

RTK pakub raamatupidamise, personali- ning palgaarvestuse teenust praegu neljale ministeeriumile ning nende haldusala asutustele. Kokku kasutab 1. novembrist arvestusteenuseid 91 riigiasutust.

Keskuse teenuste kasutajate hulka lisandusid maavalitsused (15), keskkonnaministeeriumi asutused (7) ja maaeluministeeriumi asutused (25). Lisaks pakub RTK personaliarvestuse teenust neljale siseministeeriumi asutusele.

Veel korraldab keskus ka riigi keskset raamatupidamist, peab arvestust sundtäitmisele suunatud nõuete üle ning haldab ja arendab arvestusteenuse pakkumiseks vajalikku majandustarkvara. Ühtset majandustarkvara kasutab 141 riigiasutust, uue aasta algusest tõuseb selle kasutajate arv kahesajani.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles