Euroopa Komisjon ennustab tööpuuduse suurenemist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Puudega inimesed protesteerisid kevadel töövõimereformi vastu üle Eesti.
Puudega inimesed protesteerisid kevadel töövõimereformi vastu üle Eesti. Foto: Kristjan Teedema / Postimees

Töövõimereformi tõttu hakkab järgmise aasta lõpust tööpuudus suurenema, sest inimesed naasevad tööturule, sedastas Euroopa Komisjon oma majandusprognoosis.

Töövõimereformi muutus on see, et hakatakse hindama vähenenud inimese töövõimet, mitte töövõimetust. Sellest lähtuvalt aidatakse tal leida võimalusi tööturul. Tööjõus osalemise määr on juba praegu peaaegu 70 protsenti.

Eesti selle aasta majanduskasvuks prognoosib komisjon 1,9 protsenti, mis on veidi vähem kui maikuus prognoositud 2,3 protsenti. Tänu välisnõudluse ja investeeringute suurenemisele on kahel järgneval aastal oodata majanduskasvu kiirenemist 2,6 protsendini, teatas Komisjon.

Eesti majanduskasvu annab endiselt suurima panuse eratarbimine, mida toetavad kiire palgakasv, tulumaksu vähendamine ja madal inflatsioon. 2016. ja 2017. aastaks prognoositakse inflatsiooni suurenemist (vastavalt 1,8 ja 2,9 protsendini), mistõttu eratarbimine väheneb ja olulisemaks kasvumootoriks saavad investeeringud.

Prognooside kohaselt on tänavu SKP reaalkasv euroalal 1,6 protsenti ja ELis tervikuna 1,9 protsenti. Seejärel kasv kiireneb, küündides 2016. aastal euroalal 1,8 protsendini ja ELis tervikuna 2,0 protsendini ning 2017. aastal euroalal 1,9 protsendini ja ELis 2,1 protsendini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles