Estonian Airi riigiabi otsust oodatakse juba sel nädalal

Kadri Hansalu
, majandustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Estonian Airi lennuk.
Estonian Airi lennuk. Foto: Toomas Huik/Postimees

Postimehele on mitu allikat kinnitanud, et Euroopa konkurentsiametist on Estonian Airi riigiabi otsust oodata juba sel nädalal.

Rahvusliku lennufirma otsust on oodatud juba kolmandat aastat, kuid see on muudkui edasi lükkunud. Nüüd on pikemat aega räägitud, et otsust oodatakse selle aasta lõpus ning viimasel ajal on vihjatud juba täpsemat kuupäeva ehk juba 6. novembrit.

Tänane Eesti Päevaleht kirjutab, et otsus avalikustatakse Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumi palvel laupäeval. Sellele, et otsus peaks olema lähedal, vihjab ka Eesti riigi usin tegelemine uue lennufirma loomisega – sellele on juba valitud isegi juhatus.

Eelmisel nädalal korraldas Euroopa Komisjoni Eesti esindus koostöös Soraineni advokaadibürooga ka Estonian Airi riigiabi teemalise briifingu, kus Euroopa õiguse dotsent ja vandeadvokaat Carri Ginter kinnitas, et tema hinnangul on Eesti riigiabi reegleid rikkunud ja pole põhjust oodata komisjonilt positiivset otsust.

«Minu seisukoht on olnud järjepidevalt aastaid, et riigiabi andmisel siin vähemalt õpiku järgi riigiabi andmise reegleid jälgitud ei ole ja ühel või teisel viisil on ettevalmistav töö jäänud nõrgaks,» ütles Ginter BNSile.

Blogis Poliitikaguru kinnitati hiljuti juba kaua ringelnud kuulujutte, et Euroopa Komisjoni otsus oli praktiliselt tehtud juba enne kevadisi parlamendivalimisi, aga Eestile tuldi vastu ja anti aega uuel valitsusel Estonian Airi pankrotiks valmistuda.

Kokku puudutab Euroopa Komisjoni uurimine suisa ligi 130 miljoni euro väärtuses Estonian Airi tehtud rahasüste alates 2009. aastast. Komisjon uurib, kas need investeeringud vastavad Euroopa Liidus kehtestatud riigiabi reeglitele või mitte. Kui Komisjon otsustab, et tegemist oli ebaseadusliku riigiabiga, siis peab Estonian Air abi riigile tagasi maksma. Kõik osapooled on kinnitanud, et lennufirmal sellist raha ei ole ning see tähendaks firma kohest pankrotti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles