Ärikinnisvara buumi ennetamisel loodetakse pankadele

Kadri Hansalu
, majandustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Novira Plaza arhitektid on Kalle Vellevoog, Andrus Andrejev ja Lidia Zarudnaya arhitektuuribüroost JVR koostöös Malle Laanega arhitektuuribüroost Laan & Remi. Büroohoone valmib järgmise aasta mais.
Novira Plaza arhitektid on Kalle Vellevoog, Andrus Andrejev ja Lidia Zarudnaya arhitektuuribüroost JVR koostöös Malle Laanega arhitektuuribüroost Laan & Remi. Büroohoone valmib järgmise aasta mais. Foto: eskiis

Viimastel kuudel ilmub teateid Tallinna kesklinna uute ja suurte büroohoonete ehitamise plaanide kohta nagu seeni pärast vihma. Kuna suurem osa projekte vajab aga raha pankadest, kes on praegu üsna konservatiivsed, arvavad kinnisvaraeksperdid, et üsna paljud majad jäävadki siiski vaid paberile.

«Pangad hoiavad oma konservatiivsusega buumi ära. Nii mõnigi arendus on juba seisma jäänud, sest pangad on raha külmutanud,» rääkis Kinnisvarafirmade Liidu juht Tõnis Rüütel. Ta tõi näiteks Tallinna südalinna Maakri kvartalisse plaanitud 30-korruselise büroohoone, mille ehitus on pärast nullkorruse valmimist seisma jäänud. «See seisab praegu, sest pank lõi vedelaks,» nentis Rüütel.

Rüütli sõnul käibki kinnisvaraarenduste finantseerimine paariaastase faasinihkega: kui elukondlike arenduste rahastuse külmutamine algas juba mullu, siis äripindade kord on järgmisel ja ülejärgmisel alles ees. «Need kümned tuhanded, kokku isegi sajad tuhanded ruutmeetrid on ju enamasti veel paberil. Objekte, kus kraanad hoogsalt töötavad, meil palju ei ole,» rääkis Rüütel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles