Hiina ametnikud inspekteerivad Eesti kalatööstuseid

Kadri Hansalu
, majandustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti ettevõtted sooviksid kilu ja räime Hiina eksportida.
Eesti ettevõtted sooviksid kilu ja räime Hiina eksportida. Foto: Toomas Huik

Tänasest laupäevani on Eestis ametlikul visiidil neli Hiina Rahvavabariigi inspektorit, et hinnata riikliku järelevalve korraldust kilu ja räime püügi ning töötlemisega tegelevates ettevõtetes. Tegu on osaga Eesti ettevõtete tunnustamisprotsessist, et avada täiendavaid ekspordivõimalusi Hiina Rahvavabariiki.

Visiidi käigus tutvuvad Hiina inspektorid järelevalve üldise korraldusega Veterinaar- ja Toiduametis ning Veterinaar- ja toidulaboratooriumis. Külastatakse kilu ja räime püügi ning töötlemisega tegelevaid ettevõtteid ja tunnustatud tootjaorganisatsioone Tallinnas ja Pärnus.

«Veterinaar- ja toiduamet on täitnud Hiina poolt saadetud küsimustikud, milles oleme kirjeldanud valdkonda reguleerivaid õigusakte ning toidujärelevalve üldist korraldust Eestis,» ütles Veterinaar- ja toiduameti peadirektori asetäitja Olev Kalda. «Hiina tunnustamissüsteem näeb ette, et kala importimiseks Hiina on vajalik eraldi iga kalaliigi registreerimine Hiina järelevalveasutuses ning korraga menetletakse vaid ühe kalaliigi registreerimisega seotud dokumente.»

Kuna Hiina järelevalveasutus klassifitseerib kilu ja räime ühes kategoorias olevate kalaliikidena, inspekteeritakse neid kalaliike käitlevaid ettevõtteid Eestis samaaegselt.

«Kilu ja räime osas on Eesti ettevõtjate ekspordihuvi väga suur, seetõttu taotleme nende kalaliikide registreerimist. Kui kaua registreerimisprotsess võib aega võtta, sõltub Hiina järelevalveasutusest, kes viib läbi riskianalüüsi ja otsustab täiendava inspekteerimise vajaduse,» lisas Kalda.

2014. aastal eksporditi Eestist Hiina erinevaid kalatooteid, sh nii jahutatud kui külmutatud kala ja vähilisi kokku 2,8 miljoni euro väärtuses.

Hiina inspektorite visiit on osaks Eesti ettevõtete tunnustamisprotsessist, et avada täiendavaid ekspordivõimalusi Hiina Rahvavabariiki. Jaanuaris külastas Eestit Hiina Rahvavabariigi asepõllumajandusminister Niu Dun, kellega koos allkirjastati Eesti ja Hiina põllumajandusministeeriumide vaheline koostöölepe. Eesti toidutootjad soovivad Hiina turule viia eelkõige piima-, liha- ja kalatooteid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles