Sester: riik peab sekkuma, kui palka makstakse dividendina

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sven Sester
Sven Sester Foto: Sander Ilvest

Riik peab sekkuma juhul, kui palka makstakse dividendi vormis, sõnas rahandusminister Sven Sester, kes kohtus eile ettevõtlusorganisatsioonidega, arutamaks erinevaid maksuteemasid. 

Sesteri sooviks oli arutada kolme teemat – teenuseosutamise lepingu varjus töö tegemine, aktiivse ja passiivse tulu eristamine ehk palk versus dividend ning maksukeskkonna atraktiivsemaks muutmine.

Kohtumine aitas Sesteri sõnul leevendada ka paari nädala taguseid pingeid, mis olid osalt ajakirjanduse tekitatud ning jätsid mulje, et osaühingute omamine iseenesest on kahtlane äritegevus. 

Sestri sõnul taunivad ettevõtjad maksude mittemaksmisest tekkivaid konkurentsieeliseid ja võitlus sellega on tervitatav. Rahandusministeerium on ette valmistamas ka põhjalikumat juhendit sel teemal. Sester ütles, et ettevõtlusorganisatsioonid esitasid omi ettepanekuid – näiteks võiks juhend sisaldada ka seda, et teenuse osutaja saaks aru, millal on teenus töösuhe.

Tuleb teha pingutusi selleks, et ettevõtja maine püsiks kõrgel. Minister nentis, et enamik riigieelarve tuludest tuleb ettevõtjailt ning oleks hea, kui nende osakaal elanikkonnast oleks suurem. Ettevõtluse atraktiivsemaks muutmiseks on erinevaid meetmeid – maksupoliitilises mõttes võiks olla näiteks sotsiaalmaksu lagi, tulumaksuvaba miinimumi tõstmine või sotsiaalmaksu alandamine (mida ka tehakse), arutles ta. 

Teine arutelukoht oli see, et kuidas eristada palka dividendidest. Ent see teema on keerukas. «Riik ei saa ette öelda, kui suur peaks ettevõtja palk olema, kuid ta peab sekkuma, kui palka makstakse dividendi vormis ja see rikub konkurentsireegleid,» sõnas minister, öeldes, et sel teemal arutelu jätkub.

Teenusmajanduse koda on teinud ettepaneku lubada maksuhalduril dividende ümber kvalifitseerida sotsiaalmaksuga maksustatavaks palgatuluks, kui osaniku või aktsionäri saadud isikustatud sotsiaalmaksuga maksustatud tulu jääb alla kolmekordse töötasu alammäära.

Minister käis üle-eelmisel nädalal BNS Live maksudebatil välja mõtte, et ühtlaselt ja regulaarselt dividende makstes oleks maksumäär tavalisest madalam. Sellele ideele esitati eile nii poolt- kui vastuargumente. «Positiivse poole pealt – see aitaks «laiska raha» tuua tagasi turule,» märkis Sester. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles