Eesti Energiale soovib bensiiniseadmeid projekteerida seitse ettevõtet

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Energia Auvere õlitehas Enefit 280.
Eesti Energia Auvere õlitehas Enefit 280. Foto: Peeter Langovits/Postimees

Eesti Energia juhatuse liikme Margus Valsi sõnul kvalifitseeris ettevõte põlevkivigaasist bensiini eraldavate seadmete projekteerimise hankel seitse ettevõtet.

«Sama tehnoloogiaga loodame tõsta vedelkütuse tootmist kümme protsenti järgmise kolme aasta jooksul,» ütles Vals täna Eesti Energia korraldatud Energiafoorumil.

Projekteerimistööd kestavad eeldatavalt järgmise aasta keskpaigani. Eesti Energia teeb investeerimisotsuse seadmete ehitamiseks järgmise aasta lõpus; positiivse otsuse korral peaksid seadmed tööd alustama 2018. aastal.

«Eesti Energia uuris paar aastat tagasi põhjalikumalt, kuidas põlevkiviõli niimoodi rafineerida, et seda saaks otse mootoriõlina kasutada,» rääkis Vals. Tema sõnul jõuti järeldusele, et praegu, kus paljud rafineerimistehased seisavad jõude, pole mõtet ette võtta sellist suurt kapitaliinvesteeringut.

Küll aga leidis ettevõte uuringuga konkreetseid osi, mida saab kasutada. Kui rafineerimistehas maksab üle miljardi euro, siis see üks sõlm on ainult paar protsenti sellest, kuid annab suure mõju toote kogusele ja kvaliteedile, selgitas Vals.

«Valime sealt välja need mõtted, mis praeguses turuolukorras on ka konkurentsivõimelised,» ütles ta.

Põlevkivibensiini saab ettevõte müüa rafineerimistehastele, kus põlevkivibensiini kasutatakse mootorikütuste tootmiseks ja keemiatööstustele tooraineks.

Valsi sõnul tegeleb ettevõte aktiivselt sellega, et muuta oma tootmisprotsesse efektiivsemaks. See hõlmab nii põlevkivi tootmist kui ka põlevkivigaasi väärindamist.

Lisaks ringleb Valsi sõnul tootmisseadmetes palju rasket kütteõli. «Kui suudame selle ära puhastada, suudame toodangut ja efektiivsust kasvatada,» märkis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles